Edukacinis rytmetis pagal S. Paltanavičiaus knygą „Gandriuko metai“

Atgal

Edukacinis rytmetis pagal S. Paltanavičiaus knygą „Gandriuko metai“

Obelių miesto biblioteka


Pro bibliotekos langą jau keliolika metų ant elektros stulpo matome įkeltą gandralizdį. Ne tik mes, bet ir vaikai laukia sugrįžtančių  gandrų. Stebim jų atskridimą į lizdą, lizdo „remontą“, laukiam kiek išsiris gandriukų.
Obelių gimnazijos IU ir PU skyriaus „Boružiukų“ grupės vaikai su mokytoja Kristina Jasinevičiene ir padėjėja Irute Šeikuviene klausėsi edukacinio pasakojimo pagal Selemono Paltanavičiaus knygą „Gandriuko metai“. Sužinojome, kad gandras gali padėti net iki 7 kiaušinių. Išsiritę gandriukai sveria iki 70 gramų, palyginimui turėjome  obuolį. Po savaitės jau sveria iki 160 gramų. Jaunikliai teršia lizdą, todėl senieji gandrai neša samanas, žolę, lizdo švarai palaikyti, ir taip gandralizdis gali sverti net iki tonos. Jei sodyba ištuštėja, gandras taip pat palieka lizdą ir kraustosi kitur, prie žmonių. Gandralizdžio šonuose lizdus susisuka kuosos, kielės, žvirbliai, vapsvos.
Apie gandrus sukurta daug pasakojimų, mįslių, dainelių. Mokytoja Kristina surengė tokį muzikinį šou, kad visi dainavome, sukomės rateliu, imitavome gandrą.
Apšilę vėl sklaidėme knygos puslapius, minėme mįsles ir vis sužinodavome ką nors dar nežinomo, negirdėto. O kodėl gandro kojos raudonos, sužinojome perskaitę M. Sluckio pasaką „Gandro batai“.
Ir taip žingsnelis po žingsnelio į žinių pasaulį...
Obelių miesto bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Gražina Deksnienė