Kai tėviškę regi širdimi

Atgal

Kai tėviškę regi širdimi

Antanašės kaimo biblioteka


Kovo 8 d. Antanašės bendruomenės namai ir biblioteka šurmuliavo, vyko medžio drožėjo iš Rokiškio Algirdo Gėgžno parodos „Regiu gimtinę“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi. Džiaugiamės, kad Obelių Laisvės kovų istorijos muziejaus vadovas Valius Kazlauskas pasiūlė pas mus surengti šią parodą, rūpinosi ja. Kaip tiko tie visi meistro išdrožti medinukai mūsų salėje, salėje, kur irgi daug medžio. Paroda neeilinė, medžio stebuklai padaryti nereginčio žmogaus. Parodos pristatymu rūpinosi Antanašės bibliotekininkė Ritė Gernienė.
Labai laukėme to susitikimo. Kad jūs būtumėte matę, kokią šviesą spinduliuoja medžio meistro veidas, kokią ramybę. Medžio drožėją atlydėjo socialinė darbuotoja, jo nuolatinė padėjėja, pagalbininkė Loreta ir dar du artimi sielomis Algirdui draugai. Tokie visi šilti, savi, kaip viena šeima. Kai vienas iš jų prisistatė, kad esąs Rimas „virvininkas“, net būtume neįtarę, kad tai Rokiškio virvių fabriko „Duguva“ vadovas Rimantas Bernackas, pas kurį Algirdas irgi dirbo. Kitas svečias - iš buvusios Algirdo darbovietės Rokiškio mašinų gamyklos. Mūsų renginyje dalyvavo ir Obelių seniūnė Jūratė Šinkūnienė bei muziejininkė Diana Meškauskienė. Klausėmės muziejininko Valiaus Kazlausko pasakojimo apie parodos autorių, jo gyvenimą, tremtį patyrusią šeimą, ir piešėsi stipraus, daug iškentėjusio žmogaus paveikslas. Šiltus žodžius apie globojamą žmogų tarė socialinė darbuotoja Loreta. Daug gražių žodžių apie nepaprastų gabumų ir atviros širdies žmogų Algirdą išgirdome iš buvusio darbdavio Rimo lūpų. Kokių nepaprastų gabumų parodos autorius, mokėjęs paleisti nepaklusniausias stakles, padaryti įvairiausius įrenginius. Kadaise šis meistras talkino net stomotologams, sugedus dantų taisymo aparatams. Man buvo didžiausia staigmena, kad gali būti tokie šilti, tvirti ryšiai tarp žmonių, draugystė, nepaisanti rangų, amžiaus ar negalios.
Pats parodos autorius pasirodė esąs labai kuklus, nepaprastai giedro veido žmogus, po žmonos netekties vėl iš naujo prisijaukinęs gyvenimą, suradęs jo prasmę per medžio darbus.
Renginyje dar buvo antanašiečio Jurgio muzikinis pasveikinimas, literatės Gražinos eilių, seniūnės Jūratės, muziejininkės Dianos, bendruomenės pirmininkės ir bibliotekininkės Ritės, bendruomenės nario Povilo gražių žodžių.
Bibliotekoje veikia net kelios parodos: „Moteris ir rankinės“, „Moterys – poetės“, „Kur paslėpta knyga“ ir jaunųjų keramikų iš Juodupės gimnazijos neformaliojo švietimo skyriaus darbelių paroda, skirta Ukrainos tautos palaikymui.
Po parodos „Regiu tėviškę“ pristatymo renginio dalyviai vyrai nepamiršo, kokia diena kovo 8 – ji. Dėkojame svečiams už gėles ir didžiulį tortą bei kitus saldumynus, muziejininkui Valiui už gėles, mūsų bendruomenės aktyviausiam nariui Povilui Kubiliui už gėles ir sveikinimus. Moterys buvo pagerbtos gėlių žiedais. Susėdę prie stalų, pasijautėme lyg viena šeima, netrūko linksmų pasišnekučiavimų, šiltos bendrystės.
Atsisveikinome su parodos autoriumi, svečiais. Mums nusišypsojęs meistras pažadėjo, kad ir antroji autoriaus darbų paroda bus pirmiausia pristatyta Antanašėje. Turės ką veikti darbštusis medžio meistras. Galės vėl medžio drožėjas kalbėtis su medžiu ir kurti vėl mažyčius medžio stebuklus net ir tada, kai nemato jo akys, o viską mato tik širdimi.
Literatė Gražina Pitrėnienė