Popietė „Duonelė mūsų – ji šventa“

Atgal

Popietė „Duonelė mūsų – ji šventa“

Kavoliškio kaimo biblioteka


Duona yra vienas iš seniausių ir pagrindinių maisto produktų žmonijos istorijoje. Jos reikšmė ir papročiai skiriasi skirtingose kultūrose, tačiau daugelyje viso pasaulio vietų ji yra svarbus maisto elementas. Duona turi didelę simbolinę reikšmę daugelyje kultūrų. Ji gali būti susijusi su bendrystės, šeimos, bendruomenės ir religinių ritualų sąvokomis. Vasario 2 dieną Kavoliškio bibliotekoje vyko pokalbių valandėlė su vaikais „Duonelė mūsų – ji šventa“, skirta Šv. Agotos, Duonos dienai. Popietėje dalyvavo Rokiškio mokyklos-darželio „Ąžuoliukas“ Kavoliškio skyriaus 3 klasės moksleiviai ir jų mokytoja Edita Bajorienė. Mokiniai buvo supažindinti su Šv. Agotos dienos reikšme, bei duonelės keliu iki mūsų stalo.
Kalbėjome,  kad kiekvienoje kultūroje yra savitas būdas kepti duoną. Kad tradiciniai kepimo receptai gali būti perduodami per kartas ir tapti svarbia dalimi paveldėtos virtuvės. Kai  kuriose šalyse ir bendruomenėse duona laikoma pačiu pagrindiniu maisto produktu, kitur ji gali būti prabangi. Žmonės gali kovoti su duonos stygiaus problema, ypač skurdžiose arba krizės paveiktose vietovėse. Kad daugelyje religinių ir šeimyninių ritualų duona turi svarbią vietą. Ji gali būti simbolis ir dalis tradicijų, susijusių su gimtadieniais, vestuvėmis ir kitais svarbiais dalykais. Aptarėme su moksleiviais patarlių reikšmę, minėme mįsles bei tęsdami skaitymo skatinimo tradiciją, skaitėme Albino Žukausko apsakymą „Ko verkė duona ?“. Pažiūrėjome trumpametražinį Tado Vidmanto filmą apie duonos kelionę nuo grūdo iki prasmingos idėjos.
Diskutavome, kokia svarbi ir mylima yra mūsų kasdieninė duona. Popietės pabaigoje vaišinomės džiovinta, kepta, traškia duonele. Ši popietė yra lietuviškos tradicijos puoselėjimas. Bibliotekoje veikia spaudinių paroda „Verkia duonelė tinginio valgoma“.
Kavoliškio filialo vyresn. bibliotekininkė Jūratė Bulavienė