Apie poetą, dalinusį širdies ugnelę ir skaitytojų mėgstamiausias knygas

Atgal

Apie poetą, dalinusį širdies ugnelę ir skaitytojų mėgstamiausias knygas

Obelių miesto biblioteka


Obelių miesto biblioteka pakvietė visus į popietę „Atverti širdies labirintai“, skirtą poeto Antano Kancevičiaus 20 – osioms mirties metinėms paminėti. Savo prisiminimais pasidalino buvusi bibliotekininkė Onytė Krivilevičienė iš Pakriaunių, kur kurį laiką gyveno poetas. Ji supažindino su jos kadaise rašyta poeto biografija, prisiminė mielus susitikimus su poetu, kaip jumoro, svetingumo nestokojančiu žmogumi, žveju. Poeto Antano Kancevičiaus eiles skaitė ir popietės dalyvės, išsirinkusios sau patinkantį eilėraštį. Gražina Pitrėnienė paskaitė poetui skirtą eilėraštį iš savo pirmos eilėraščių knygelės. Džiugu, kad pora eilėraščių paskaitė ir aktyviausi bibliotekos kompiuterių salės moksleiviai Pijus ir Adrijus. Popietės vedėja Obelių bibliotekininkė Gražina Deksnienė, vedusi šį renginį, prisiminė, kad poetą pirmą kartą sutiko prie Obelių bažnyčios šventoriaus, pardavinėjantį savo knygas ir tada jį užkalbino. Netrukus poetas atvyko į Obelių biblioteką su glėbiu savo poezijos knygelių, kurių kiekviena buvo su poeto autografu. Bibliotekos lankytoja Genė Barčienė prisiminė, kaip poetą sutiko Palangoje ir įsigijo jai dedikuotą poezijos knygelę. Gera buvo prisiliesti prie poeto kūrybos, paklausyti prisiminimų apie poetą, kuriam buvo brangus Aukštaitijos kraštas, kuris ir čia dalino savo širdies ugnelę.
Tegul auga ir žaliuoja poeto Antano Kancevičiaus pasodintas ąžuoliukas Pakriauniuose, kadaise išdygęs iš jo rankomis pasodintos gilės. Tegul skamba poeto eilės, virtę gražiomis dainomis, sveikinimų žodžiais. Tegul nupinta iš širdies graži sveikinimų ir linkėjimų juosta vyniojasi ir mūsų krašte.
Pasivaišinę kava ir arbata, popietės dalyvės dar nesiskirstė. Antroje popietės dalyje renginio vedėja Gražina kvietė padiskuoti apie patikusią perskaitytą ar skaitomą knygą ir ją pristatyti. Skaitomos knygos buvo labai įvairios: nuo detektyvų, romanų, istorinių iki psichologinių. Mėgstamas skaitytojų ir savo pačių perskaitytas knygas pristatė Antanašės kaimo bibliotekininkė Ritė Gernienė, Obelių bibliotekininkė Aurelija Tavoraitė. Renginio dalyvės pasidalino mintimis apie perskaitytas knygas. Nustebino obelietė Regina Širvienė, kurią galima skelbti didžiausia knygų mylėtoja, kuriai didžiausia dovana yra knyga, ir kuri nepraeina pro knygas, jos nenusipirkusi. Jos knygos jau nebetelpa namų lentynose, ir ji mielai dalinasi su kaimynėmis. Šiemet ji gavo dovanų aštuonias knygas ir net yra susidariusi knygų katalogą, kad artimieji ar draugai žinotų, ar ji jau tokią knygą turi. Smagu, kad žmonės dar myli knygą.
Netruko prabėgti jauki popietė, leidusi prisiminti poetą ir mėgstamas knygas.
 
Gera jausti, kaip čeža knygos puslapiai, gera…
   Gražina Degutytė- Pitrėnienė