Adventinis pasibuvimas „Steponą Darių ir Stasį Girėną prisimenant...“

Atgal

Adventinis pasibuvimas „Steponą Darių ir Stasį Girėną prisimenant...“

Kamajų kaimo biblioteka


1933 metais liepos 15 d. nedideliu lėktuvu, pavadintu „Lituanica“ pakilę iš Niujorko aerodromo, lakūnai S. Darius ir S. Girėnas pasiryžo įveikti Atlantą ir be nutūpimo nuskristi iki Kauno. Deja, dabartinės Lenkijos žemėje, Pščelniko kaimo miške, amžinai nurimo perskridusių Atlantą ir didelę Europos dalį narsiųjų lakūnų širdys ir „Lituanicos“ gausmas. Iki tikslo buvo telikę 650 kilometrų. Tai buvo antras tuo metu skrydžio be nusileidimo pasiekimas aviacijos pasaulyje, įėjęs į transatlantinių skrydžių istoriją bei pirmas skrydis atvėręs kelią į transatlantinių skrydžių istoriją.
Atlanto nugalėtojų skrydis mūsų tautą pavertė didele tauta. Narsių lakūnų skrydis atminimas amžinai apjungs mūsų šalies istoriją su jos dabartimi ir ateitimi. Tai skrydis, kuris buvo drąsos, pasiaukojimo, atsidavimo  ir meilės Tėvynei išraiška, visam pasauliui pranešusi apie Lietuvą.
Bibliotekoje buvo parengta išsami paroda apie šių narsuolių drąsų skrydį, o jų skrydį pagerbėme ir susirinkę į biblioteką, nes kiekvienas iš mūsų šloviname ir prisimename šį įvykį jau 90 metų.
Adventiniame susikaupime ir rimtyje, skaitytojams buvo primintas šis įvykis, tada laukė viktorina, kuri dar labiau įtvirto ir dar papildė kiekvieno iš mūsų turimas žinias apie Dariaus ir Girėno skrydį „Lituanica“. Buvo parodyta nemažai šių drąsuolių fotografijų: vietos, kuriose lakūnai įamžinti,  knygos, kuriose rašoma apie šį skrydį ir kt.
Ši istorija suteikia drąsos ir ryžto esamoms bei ateinančioms kartoms siekti savo svajonių bei tikslų.
Paminėję skrydį, neskubėjome dar skirstytis. Bendrystėje, prie arbatos puodelio kalbėjomės ir vartėme bibliotekos metraščius...