Parodos „Steponas Darius ir Stasys Girėnas – Atlanto nugalėtojai“ pristatymas

Atgal

Parodos „Steponas Darius ir Stasys Girėnas – Atlanto nugalėtojai“ pristatymas

Panemunio kaimo biblioteka


2023 m. sukanka 90 metų nuo žymiausių Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio iš Niujorko (JAV) į Lietuvą. 1933 m. skrydžiai per Atlanto vandenyną tuometinės aviacijos techninėmis sąlygomis buvo didelis ir pavojingas iššūkis, tačiau jį įveikę lakūnai tapdavo didvyriais, pelnydami šlovę sau bei savo valstybėms. Toks buvo S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio motyvas – įveikti Atlantą, parodant visam pasauliui, kokius žygdarbius gali atlikti drąsūs lietuviai, siekdami garsinti savo gimtosios šalies vardą.
Bibliotekoje vyko renginys, skirtas S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 90-osioms metinėms atminti. Renginio metu buvo pristatyta paroda „Steponas Darius ir Stasys Girėnas – Atlanto nugalėtojai“. Dalyviams edukacijų erdvėje paruošiau trumpą pranešimą, kurio metu jie susipažino su lakūnų biografija, jų skrydžio idėja, pasiruošimu skrydžiui, katastrofos aplinkybėmis, įamžinimu ir atminimu. Bibliotekos erdvėje dalyviai apžiūrėjo spaudinių ekspoziciją, taip pat šia tema knygas, esančias bibliotekoje.
Savo skrydžiu per Atlantą Steponas Darius ir Stasys Girėnas įrodė, kad ir maža tauta gali atlikti žygdarbį. Pasaulinės aviacijos istorijoje skrydis svarbus tuo, kad nenusileidę jie nuskrido 6411 km ir ore išbuvo 37 val. 11 min. Perskridę Atlanto vandenyną lietuviai lakūnai įrodė, kad yra įmanomas susisiekimas oru tarp atskirų žemynų... S. Dariaus ir S. Girėno skrydis tuo metu buvo antrasis skrydis be nusileidimo rezultatas pasaulyje, antras pagal tikslumą pasaulyje ir penktas pagal nuotolį ilgiausias skrydis.
Vyresn. bibliotekininkė Elena Baronienė