Parodos „Du paprasti vyrai – lietuvių tautos didvyriai“ pristatymas

Atgal

Parodos „Du paprasti vyrai – lietuvių tautos didvyriai“ pristatymas

Laibgalių kaimo biblioteka


Lapkričio 10 dienos popietę Laibgalių bibliotekoje vyko spaudinių parodos „Du paprasti vyrai - lietuvių tautos didvyriai“ pristatymas. Paroda skirta S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą 90 - mečiui paminėti. Pristatymo metu sužinojome: Kodėl legendomis apipintas skrydis tapo viso pasaulio lietuvius įkvepiančiu simboliu? Kodėl mus vienija žodis LITUANICA? Kaip šiandien mokslininkai žiūri į tragedija pasibaigusį žygdarbį?
Renginio dalyvius supažindinau su lakūnų biografija, pasiruošimu skrydžiui, katastrofos aplinkybėmis ir atminimo įamžinimu. Daugelis net nežinojo, kad S. Darius turėjo šeimą ir kad pelnytai jį galima vadinti Lietuvos sporto tėvu. Šie drąsūs lakūnai savo skrydžiu įkvėpė pasaulio lietuvius siekti dar didesnių žygdarbių. Anuomet pasauliui šis skrydis buvo reikšmingas tiek moksliniu, tiek inžineriniu požiūriu. Pasaulinėje aviacijos istorijoje S. Dariaus ir S. Girėno skrydis reikšmingas tuo, kad buvo antrasis tuo metu skrydžio be nusileidimo rezultatas pasaulyje, antras pagal tikslumą pasaulyje ir penktas pagal nuotolį ilgiausias skrydis.
S. Darius ir S. Girėnas žuvo kaip žmonės, bet užgimė kaip legendos. Tą gražią istoriją apie modernybės siekimą ir norą išgarsinti Lietuvą, mes nešam iki šiol.
Laibgalių filialo vyresn. bibliotekininkė Asta Mustafinienė