Popietė „Gyvenimą paaukojusi Lietuvai“

Atgal

Popietė „Gyvenimą paaukojusi Lietuvai“

Panemunėlio kaimo biblioteka


Panemunėlio parapija nuo seno garsėja iš čia kilusiomis iškiliomis asmenybėmis. Viena iš jų – Marcelė Kubiliūtė, gimusi Tindžiulių kaime. Tai legendinė Lietuvos žvalgė ir viena paslaptingiausių Lietuvos asmenybių, vienintelė moteris, apdovanota svarbiausiais  Lietuvos ordinais: Vyčio kryžiaus, Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino, Vytauto Didžiojo ordinais, Šaulių žvaigžde.
Šalia kitų, iškilių Lietuvos asmenybių, Lietuvos Respublikos Seimas 2023-uosius paskelbė ir kraštietės Marcelės Kubiliūtės metais:  birželio 13-ąją minimos Lietuvos žvalgės, išgyvenusios ne tik sunkius tardymus kalėjime, bet ir Sibiro tremtį, vienos paslaptingiausių šalies asmenybių 60-osios mirties, o liepos 28 d.  - 125-osios gimimo metinės. Ne tik mūsų rajone, bet ir visoje Lietuvoje vyko renginiai, skirti šioms sukaktims paminėti.
Rugpjūčio mėnesį bibliotekoje vyko kraštietės Austėjos Ramelienės nuotraukų paroda „Marcelės Kubiliūtės tėviškės takais“, taip pat bibliotekininkės parengta paroda „Ėjusi kasdien į mūšį“. Rugpjūčio 18 d. panemunėliečiai rinkosi į popietę bibliotekoje, kurioje buvo pristatytos šios abi parodos. Kadangi Austėja Ramelienė popietėje nedalyvavo, jos parodą pristatė bibliotekininkė. Kaip sako fotografijų autorė, „Man Panemunėlis – tai vieta, kurioje, atrodo, kiekvienas kampelis yra pažįstamas. Tačiau pro objektyvą stengiuosi pastebėti tai, į ką ne visuomet atkreipiame dėmesį ir taip noriu paskatinti žmones pamatyti Panemunėlio unikalumą, nes miestelis yra pilnas įdomių vietų, kurias stengiuosi išsaugoti fotografijose“. Austėja nesistengia fiksuoti modernumo. Ji grožį mato senuose pastatuose, kurie yra Panemunėlio istorija. Nespalvotas nuotraukų formatas atskleidžia šešėlių bei faktūrų sodrumą ir taip sukuria vaizdą, kurio kasdieniniame gyvenime nematome.
Bibliotekininkės parengtoje parodoje „Ėjusi kasdien į mūšį“ eksponuojamos dvi knygelės apie M. Kubiliūtę, taip pat nemažai nuotraukų iš jos gyvenimo. Yra ir M. Kubiliūtės laiško krikštasūniui V. Pupšiui kopija, taip pat mirties išrašo kopija. Popietės dalyviai galėjo peržiūrėti nuotraukas iš paskutinio renginio, vykusio liepos 29 dieną. Visus sužavėjo fotografija, kurioje M. Kubiliūtės artimieji ir kiti renginio dalyviai įsiamžinę prie keršulinės obels jos gimtinėje. Popietę  bibliotekininkė užbaigė dr.Ingos Zakšauskienės žodžiais: „Nepaisant pavojingos veiklos, M. Kubiliūtė neatsisakė moteriškos priedermės atsakomybės – kai galėjo važiuoti mokytis į Jungtines Valstijas, pasiliko likti ir slaugyti sergančią mamą. Mane labiausiai įkvepia tai, kad Marcelė turi tikslą, nesidairo, neabejoja, ar jai patogu, ar jai tai išeis į naudą. Ji turi tikslą ir jo siekia. Visos įkvepiančios asmenybės anksti žino koks jų tikslas ir jo siekia“.
Popietėje dalyvavo 11 žmonių. Po to prie kavos puodelio aptarėme vykusį renginį ir susitarėme rugsėjo mėnesį susitikti derliaus šventėje.
Panemunėlio miestelio filialo vyresn. bibliotekininkė Dalia Giriūnienė