70 metų jubiliejų pažymėjo Martynonių biblioteka

Atgal

70 metų jubiliejų pažymėjo Martynonių biblioteka

Martynonių kaimo biblioteka


Su bibliotekos istorija susirinkusius supažindino bibliotekininkė Rita Inčiūrienė.
Prieš karą prie kaimo mokyklų buvo kuriamos privačios bibliotekos – klubai-skaityklos. Knygos buvo perkamos iš žmonių surinktų pinigų. Susikūrus kolūkiams steigiamos valstybinės bibliotekos. Jas knygomis, patalpomis aprūpino kolūkiai. Martynonių bibliotekos gyvavimas prasidėjo 1953 metai, kai buvo sukurta „Tarybinės žemės“ (pagal kolūkio pavadinimą) biblioteka. Bibliotekoje veikė klubas – skaitykla, kur žmonės rinkdavosi ne tik skaityti, bet ir rengdavo vaidinimus, tautinius šokius ir švenčių proga juos rodydavo kaimo žmonėms. 1957 buvo panaikinta klubas skaitykla ir pervadinta Lailūnų kaimo bilioteka.1966 metais perkelta į Lailūnų dvarą. 1979 metais biblioteka pavadinta Rokiškio centrinės bibliotekos Martynonių filialu. 2007 metais – perkeliama į naujas, atremontuotas patalpas, (buvusi Lailūnų pradinė mokykla). 2010 metais pagal Bilo Geitso projektą pastatyti kompiuteriai, daugiafunkcinis kopijavimo aparatas, įvestas internetas. 2020 metais atnaujinti kompiuteriai, kopijavimo aparatas, projektorius.
Bibliotekos šventėje dalyvavo gausus būrys svečių Rokiškio raj meras Ramūnas Godeliauskas, Pandėlio seniūnas Algirdas Kulys, Rokiškio viešosios bibliotekos direktorė Daiva Vilkickienė.
Pandėlio bibliotekos bibliotekininkės Aušra Skaburskienė ir Virginija Konstanblackienė, Sriubiškių bibliotekininkė Laima Kaladienė, Panemunio – Elena Baronienė. Jos skaitė eilėraščius savo gimtąja tarme.
Kraštietis Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas, labai emocingai skaitė, dar negirdėtus Antano Baranausko kūrinius. Jo šmaikštūs , emocingi ir kartu rimti posakojimai buvo sutikti žiūrovų ovacijomis.
Malonias , subtilias dainas dovanojo vokalinio kvarteto moterų ansamblis „Rovėjūnės“ iš Papilio skyriaus, Biržų raj. kultūros centro (vad. Vigilija Macienė) ir Lailūnų kaimo moterų ansamblis (vad. Regina Lukošiūnienė).
Tradiciškai pasveikinome Onas su artėjančia vardo diena. Jau 13 – ą kartą sveikiname Onutes, kiekvieną kartą vis kitaip: tai surengdami išvyką, sveikindami jas namuose ar rengdami poezijos skaitymus.
Labai ačiū visiems dalyvavusiems, sveikinusiems  ir linkėjusiems dar ilgai gyvuoti bibliotekai. Bibliotekos –pagrindiniai šviesuliai kaime. Bibliotekininkas – metraštininkas užrašantis istorijas ir įvykius kaime, bendruomenėje. Smagu matyti, kad kaimo žmonėms reikalinga biblioteka – jei ne skaityti, tai ateiti į renginius, parodas.
Martynonių bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė Rita Inčiūrienė