Joninių šventė

Atgal

Joninių šventė

Lukštų kaimo biblioteka


Lukštiečiai Birželio pirmomis dienomis rinkosi tartis dėl šventės. Buvo Lukštų kaimo bendruomenės „versmė“ pirmininkas Vidmantas Maželis, jo pavaduotojas Jonas Smalskys, Lukštų seniūnaitis Rimantas Pečiūra, aš ir dar keletas aktyvesnių gyventojų. Likus savaitei iki šventės jau buvo numatytas scenarijus, sustyguoti paruošiamieji darbai, surasti rėmėjai, parengta renginiui vieta. Dėl jos apsispręsti buvo ypač sunku, kilo daug diskusijų, nes jau buvo parengta vieta miško aikštėje prie Lukštų versmės, o sausra miškuose kėlė didelį pavojų. Tik palijus galutinai apsispręsta čia rengti šventę, bet nekurti laužo.
Aš parašiau scenarijų. Man muziką atrinkti padėjo Laimutė Zakšauskienė. Taip pat iš interneto pririnkau daug įdomių žaidimų, numačiau žaisti ir „Kiaušinbolą“ – tradicinį  švenčių Lukštuose žaidimą. Prikalbinau Jolantą Kviliūnienę vesti žaidimus. Kartu vesti renginį prikalbinau Simoną Teseckaitę, o muzikai reguliuoti Kristiną Teseckaitę. Rimantas Pečiūra pasirūpino aplinkos, scenos parengimu, rėmėjais, šašlykais.
Diena buvo nuostabi, kaip užsakyta švietė saulutė. Šventę pradėjau eilėmis apie Jonines.  Trumpą įžangą apie šventę padarius Simonai Teseckaitei, padėkojome rėmėjams, pasisakyti, pasisakė  Lukštų seniūnaitis. Taip pat pakviečiau pasisakyti Juodupės seniūną Valdą Adamonį. Į svečius atvyko ir kaimyninės Skemų bendruomenės atstovai.
Į scenarijų įtraukiau ne tik eiles, pasakojimą apie Jonines, jų burtus ir stebuklus, bet ir tradicines Joninių dainas: „Saulala Nusilaido, Mėnulis Patekėjo“, V. Landsbergio „Oi kad aš jojau uliavojau“, „Kupolėle, kas tave skynė“ ir Joninių pasaką. Taip pat sveikinome Jonus Net 5 vainikus nupynė Irena Čižiūnienė.
Pasibaigus oficialiai daliai  kepėme šašlykus, žmonės stiprinosi šoko ir žaidė žaidimus. Šįkart juos labiausiai užkabino Kiaušinbolas, vinies kalimas į kelmą, stiklinės traukimas ant tualetinio popieriaus.  Žinoma laimėtojai gavo dovanų saldainių.
Dar darydama šią šventę paslaptingesnę iškirpau 20 kiaušinių – viščiukų. Juos Simas Baltrukėnas išslapstė aplink visą teritoriją. Už atradimą – prizas. Pagarsinau šią atrakciją taip.
 
Eikite ieškot kiaušinių.
Tik nekraustykit lizdelių,
Nebaidykite paukštelių,
Nes kiaušiniai šie skirtingi,
Tiktai šiandien stebuklingi.
Kai surasit,
Mums atnešit,
Gausit dovanų.
 
Lakstė po mišką maži ir dideli, nešė surastus kiaušinius, džiaugėsi saldainiais.  Nuotraukomis ir vaizdo įrašais pasidalijo Jolita Kaškevičienė, Ramutė Ramanauskaitė, Ramutė Sadauninkienė. Labai džiaugiuosi kad mano pakalbinti žmonėmis padėjo surengti šventę. Dirbome visi kaip komanda. Joninių  šventėje dalyvavo apie 60 žmonių.
Lukštų vyr. bibliotekininkė Sigutė Šimanauskienė