Tradicinė „Pirmosios pradalgės“ šventė-varžytuvės Konstantinavoje

Atgal

Tradicinė „Pirmosios pradalgės“ šventė-varžytuvės Konstantinavoje

Konstantinavos biblioteka


Štai ir pralėkė Konstantinavoje 11-oji tradicinė "Pirmosios pradalgės" šventė-varžytuvės. Šiemet, komisijos sprendimu,  „Šienpjovių šienpjovio“ titulas atiteko vienintelei dalyvei moteriai Virginijai Pipinytei iš Jūžintų. Taigi kitąmet šioje tradicinėje šventėje ji pjaus parodomąją pradalgę. Kiekvienas šių varžytuvių dalyvis turėjo nupjauti jam priklausantį žolės laukelį, kurio plotis – 5, o ilgis – 10 metrų. Penkių teisėjų komisija vertino sumuštinę pradalgę, jos plotį, pjovimo aukštį ir lygumą, žolės suguldymą ir bendrą laukelio vaizdą. Šienpjoviai varžėsi dvejose grupėse: jaunimo iki 30 metų ir patyrusių šienpjovių. Parodomąją pradalgę išpjovė praėjusių metų varžybų nugalėtojas Juozas Purtulys iš Baublių kaimo. Po to visi stojo prie savo laukelių ir mosavo dalgiais. Vieniems darbas ėjosi spėriau ir žolė gulė dailiau, kitiems sekėsi ne taip gerai, bet visi dalyviai savo laukelius nupjovė. Vos nubraukusius prakaitą šienpjovius čia pat lauke šaltu duonos gėrimu, sula, lašiniais, duona ir varškės sūriu, vaišino grėbėjėlės. Tuo metu komisija kruopščiai vertino kiekvieno pjovėjo darbą. Suskaičiavus rezultatus, pirmoji vieta skirta Povilui Mironui iš Konstantinavos, antroji – Alvydui Nagelei iš Papiškių, trečioji – Rolandui Žinduliui iš Kauno. Šauniausiu jaunuoju šienpjoviu pripažintas Erikas Rinkevičius iš Rokiškio, o daugiausiai plojimų, dėmesio ir žiūrovų simpatijų sulaukė septynmetis Emilis Žindulis iš Kauno.
Šventėje dalyvavo ir sveikinimo  žodžius tarė Rokiškio vicemerė Audronė Kaupienė bei Kazliškio seniūnijos seniūnė Justina Kazanavičienė. Renginyje sulaukėme ir garbingų svečių iš Vilniaus. Į gimtąją kraštą užsuko Algis Narutis, Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ vadovas, ir dr. Audrius Skaistys. Prie jų prisijungė ir Pandėlio seniūnas Algirdas Kulys. Svečiai ne tik tarė sveikinimo žodžius, bet ir patys čiupę dalgius bandė prisiminti, ką reiškia šienauti laukuose.
Nuoširdus ačiū visiems, dalyvavusiems šventėje, ačiū šienpjoviams, ačiū grėbėjėlėms, ačiū Žiobiškio "Vengerinės" ir Skrebiškio kultūros namų vokalinio ansamblio dainininkams, už skanią sriubą ačiū Sriubiškių kaimo bendruomenės šeimininkėms, už šventės įgarsinimą ačiū V.Venciuliui, ačiū Kazliškio seniūnijai, ačiū svečiams, ačiū šventės rėmėjams, ačiū informaciniams rėmėjams, ačiū Egidijui už puikių akimirkų įamžinimą, ačiū tiems, kas skyrė savo 1,2% paramos bendruomenės santalkai, o ypač ačiū mūsų bendruomenės nariams ir bibliotekos lankytojams, nes be jų palaikymo, be jų nuoširdaus indėlio nebūtų ir šios tradicinės šventės.
Vyresnioji bibliotekininkė Irena Žindulienė