Edukacinis užsiėmimas „Karpinių ažūrai"

Atgal

Edukacinis užsiėmimas „Karpinių ažūrai"

Juodupės miestelio biblioteka


Karpiniai Lietuvoje naudoti kaip būsto puošybos elementai. Miestuose moterys galėjo savo namus puošti nėriniais, mezginiais ar austinėmis staltiesėmis. Kaimuose žmonės buvo vargingesni, o šeimininkės norėjo gyventi gražiai. Todėl namus puošdavo popieriniais karpiniais. Buvo karpomos užuolaidos: stačiakampės, kabinamos lango viršuje, trikampės, dantytais galais. Kartais imituotos miestietiškos, ilgos perrištos užlaidos, dar vadinamos „povo uodegomis“.
Šiandien Lietuvoje karpymo amatas populiarus, o karpinių pritaikymo galimybės plačios. Karpomi atvirukai, kvietimai, knygų iliustracijos, langų užuolaidėlės, girliandos. Be tradicinių taikomojo meno karpinių, per pastaruosius tris dešimtmečius susiformavo vaizduojamojo meno karpiniai – tai karpiniai-paveikslai, skirti interjerui papuošti. Šiuolaikiniame lietuvių karpymo amate vyrauja naujų meninės išraiškos priemonių ir net technikos galimybių paieškos.
Edukacinio užsiėmimo metu karpėme karpinį - paveikslą. Juodupietės karpytojos labai išradingos, todėl paveikslai išėjo puikūs ir stilingai papuošė kiekvienos namus.
Vyresnioji bibliotekininkė R. Bernatonienė