Popietė „Gyvenime mes – šalia jūsų“

Atgal

Popietė „Gyvenime mes – šalia jūsų“



Sprendimą paskelbti 2022 metus Gyvūnų gerovės metais Seimas priėmė atsižvelgęs į tai, kad pastaraisiais metais buvo atskleisti ir paviešinti didelio masto žiauraus elgesio su gyvūnais atvejai, išaiškintos nelegalios veisyklos, gyvūnų teisių pažeidimai namų ūkiuose, privačiuose zoologijos soduose, siekdamas šviesti visuomenę apie gyvūnų gerovės svarbą ir kurti Lietuvoje gyvūnų gerovei palankią aplinką.
Dvidešimtojo amžiaus pabaigoje Jungtinėje karalystėje buvo įkurta  gyvūnų gerovės taryba, kuri paskelbė labai svarbias rekomendacijas, pasaulyje dabar žinomas  kaip „Penkios gyvūnų laisvės“.
  • Laisvė nejausti troškulio ir alkio – gyvūnas turi turėti priėjimą prie gėlo vandens, pašaro, atsižvelgiant į jų rūšį, amžių, fiziologinę būklę, kad būtų patenkintas vandens ir maisto medžiagų kiekis gyvūno normaliai kondicijai ir sveikatingumui palaikyti.
  • Laisvė nepatirti nepatogumų -užtikrinti tinkamą aplinką, įskaitant pastogę, apsaugą nuo nepalankių oro sąlygų.
  • Laisvė nejausti skausmo, sužalojimo ir ligos – gyvūnams turi būti suteikiama veterinarinė pagalba, įskaitant prevencines priemones nuo ligų ir sužalojimų.
  • Laisvė išreikšti normalų elgesį – atsižvelgiant į gyvūno rūšį, turėti galimybę elgtis natūraliai, turėti pakankamai erdvės judėti, turėti socialinius ryšius su kitais  gyvūnais.
  • Laisvė nepatirti baimės ir streso – gyvūnai turi būti prižiūrimi ir laikomi tokiomis sąlygomis, kad išvengtų nereikalingos įtampos, streso.
Spalio 28 d. Lašų kaimo bibliotekoje vyko parodos „Gyvenime mes – šalia jūsų“ pristatymas. Gyvūnai mieli, pūkuoti. Jie loja, urzgia ir murkia. Jie – mūsų mažieji draugai, kuriems taip pat reikia dėmesio, meilės ir globos. Kaskart grįžtant iš darbo ar mokslų pirmieji mus pasitinka mūsų augintiniai. Šaltais žiemos vakarais jie mus šildo, kai nėra nuotaikos jie mus ją pakelia savo buvimu šalia. Džiugu, kad kiekvienas popietės dalyvis turi augintinių ir galėjo apie jį papasakoti daug įdomių istorijų.
Būkime neabejingi šalia mūsų esantiems gyvūnams, ar tai būtų gyvūnai augintiniai, ar ūkiniai gyvūnai. Kiekvienas gyvūnas privalo būti laikomas ir prižiūrimas gyvūno rūšį, amžių, fiziologiją ir elgseną atitinkančiomis sąlygomis, užtikrinant, kad nebūtų varžoma gyvūno judėjimo laisvė ir gyvūnui  nebūtų keliamas nepatogumo jausmas, skausmas ar kančia.
Taip pat buvo pristatyta ir aptarta kraštietės rašytojos Jurgitos Barišauskienės knyga „Po lietaus mus surado Torė“. Torė – baikšti, iš namų išvaryta kalytė, laiką leidžianti šuniškoje vienatvėje. Pavasarį, po keistai budinančio lietaus, benamė kalytė išdrįsta prisiartinti prie žmonių, o vėliau per mistinį atsitiktinumą susieja jų likimus. Tie žmonės – Erika ir Martynas. Erika benamę kalytę pramina Tore. Tai jos vaikystės šuns vardas, ir ji yra labai panaši į ją. Torė tampa moters vedle per širdyje užrakintas emocijas, priverčia užmiršti praeitį ir žengti į šviesesnį gyvenimo etapą.
Lašų filialo vyr. bibliotekininkė Gitana Juškevičiūtė