„Atplauk ,auksine, žuvele..“

Atgal

„Atplauk ,auksine, žuvele..“

Antanašės kaimo biblioteka


Šeštadienį rugpjūčio 20 d., nuo Našio ežero pūtė lengvas rugpjūčio vėjelis, paslėpdamas kaitrią saulę. Antanašiečiai ir svečiai rinkosi į tradicinę kaimo‚ Auksinės žuvelės“ šventę. Buvo net keletas gražių progų kaimo šventei.
Kad vaikams neprailgtų šventės laikas, pirmiausia buvo atidaryta naujai įrengta vaikų žaidimų aikštelė. Tai dalis iš Žemės ūkio ministerijos laimėto projekto.
Vaikus pasitiko iš miško atbėgę teatralizuoti personažai: tigriukas ir pimpačkiukai. (Kristina ir Alvydė) Balionais išpuoštos aikštelės atidarymo juostelę perkirpo Obelių seniūnijos seniūnė Jūratė Šinkūnienė ir Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas. Smagu buvo vaikams šventėje.
Turėjome dar vieną džiugią sukaktį – Antanašės biblioteka švenčia gražų jubiliejų 60 – metį. Bibliotekininkė Ritė Gernienė trumpai papasakojo bibliotekos istoriją, Jubiliejiniai metai visada priverčia mus žvilgtelėti atgal, įvertinti praėjusį laiką, įprasminti pasiekimus, su šypsena ar liūdesiu prisiminti įvykius, paženklintus laikmečio. Džiaugiamės ir didžiuojamės, kad šiandien biblioteka jauki, šiuolaikiška ir atvira visiems, puoselėjanti bendruomenės tradicijas. Antanašės biblioteka buvo įkurta 1962 m buvusio Antanašės dvaro patalpose. Per pirmuosius darbo metus pasikeitė net keturi darbuotojai, Antanašės bibliotekoje dirbo 15 darbuotojų. vieni iš jų dirbo ilgiau kiti trumpia, buvo tik laikinai pavaduojantys. Baigdama bibliotekininkė tarė ačiū, kad atveriate knygos langines, kad mylite knygas, kad skaitote. Jūs esate labai reikalingi, visada laukiami ir mylimi. Norėtųsi jums palinkėti, kad šis artėjantis ruduo būtų spalvingas ne tik gamtoje, bet ir jausmuose, mintyse, išgyvenimuose.
Pristatatytos parodas. Antanašės bibliotekoje šventės dalyvius pasitiko paroda „Atvertos knygų langinės“. Kuri veikia bibliotekoje, skirta gražiam jubiliejui. Parodoje, pristatomi leidiniai, straipsniai iš spaudos susiję su bibliotekos istorija ir raida. Bendruomenės salėje veikė kraštiečių Ričardo Gernio tapybos darbų ir Olytės Bunienės darbelių iš karoliukų paroda“ Spalvų žaismas ir karoliukų magija“. Bendruomenės kieme ant tvoros puikavosi fotonuotraukų paroda „Aš – tavo draugas“, skirta gyvūnų metams. Antanašės bendruomenė pasidžiaugė, kad Ritė Antanašės bibliotekoje dirba jau 43 metus. Čia jos vienintelė darbovietė. Netrūko sveikintojų su bibliotekos jubiliejumi ir švente. Atvyko svečiai iš seniūnijos, rajono, Kavoliškio, Pakriaunių bendruomenės, bibliotekininkės iš Obelių, Pakriaunių, Bajorų, Kriaunų, Aleksandravėlės. Su netradicine dovana – eismo saugumo priemonėmis atvyko Aleksandravėlės bibliotekininkė Alma Mekšėnienė, šventės dalyviams pravedusi eismo saugumo akciją „Saugios vasaros užbaigtuvės“.
Šventės metu buvo pristatyta Gražinos Degutytės – Pitrėnienės tarmiška knyga „Pa rugpjūčia dungum“. Eiles skaitė bibliotekininkės: Gražina Deksnienė ir Aurelija Tavoraitė iš Obelių, Onytė Krivilevičienė iš Pakriaunių, Rasa Striungytė iš Kriaunų, Sigutė Šimanauskienė iš Lukštų, Virginija Krasauskienė iš Bajorų.
Bendruomenės namų kiemas kvepėjo skania žuviene, kurią išvirė Alvydė Paukštienė ir Kristina Matulevičienė.
Linksmos karosiukų gaudymo varžytuvės ne vienam dovanojo smagias akimirkas.
Šventinį koncertą dovanojo atlikėjas Aidas Manikas.
Džiaugiamės ir dėkojame šventės rėmėjams: Obelių seniūnijai, kraštiečiui verslininkui – Antanašės bibliotekos globėjui Irmantui Kubiliui, UAB „Darola“, Obelių socialinių paslaugų namų kultūros padalinio vadovei Violetai Kazlauskienei, Pakriaunių bibliotekos bibliotekininkei Onytei Krivilevičienei ir visiems mūsų bendruomenės nariams.
Už Antanašės šilelio leidosi besibaigiančio rugpjūčio saulė. Antanašėje dar kvepėjo žuviene, o virš Našio ežero bangelių pasišokinėdamos nardė auksinės žuvelės.
Kraštietė- literatė Gražina Pitrėnienė