Gražinos Degutytės- Pitrėnienės poezijos popietė „Aš iš tas Aukštaitijas žemes“

Atgal

Gražinos Degutytės- Pitrėnienės poezijos popietė „Aš iš tas Aukštaitijas žemes“

Obelių miesto biblioteka


Anot poetės Gražinos,  kai į žemę jau bumsi rausvi obuoliai, kai jurginai voratinkliais draikos atkeliauja į Obelius tradicinė šventė „Obelinė“. Šiais metais tai jau 20-oji.
Jau tapo tradicija per šią šventę sukviesti į bibliotekos organizuojamą renginį įžymius  žmones, kraštiečius, turinčius ryškias sąsajas su gimtine.
Muzikos akordams skambant rugsėjo 10 dieną į Obelių bendruomenės namus, vadinamus „žaliąją“ rinkosi svečiai, skaitytojai į literatūrinę popietę „Aš iš tas Aukštaitijas žemes“, skirtą obelietės Gražinos Degutytės- Pitrėnienės kūrybos pristatymui. Šventę pradėjo bibliotekos mažoji skaitytoja Karolina Ramanauskaitė, perskaičiusi eilėraštį skirtą Obeliams tarmiškai. Sveikinimo žodį susirinkusiems tarė Obelių seniūnijos seniūnė Jūratė Šinkūnienė. Apie save pasakojo pati Gražina. Ji sulaukė daug klausimų, gavo net užduotį pradėti rašyti pjeses. Jos knygas, rinkinius, ir almanachus, kuriuose yra Gražinos poezija išvardino bibliotekininkė Aurelija Tavoraitė. Pralėkėme Gražinos eilių posmais knygų puslapiuose. Juos skaitė Antanašės bibliotekos bibliotekininkė Ritė Gernienė, Bajorų- Virginija Krasauskienė, Kriaunų- Rasa Strungytė, Gediškių- Sigutė Šimanauskienė, Pakriaunių- Onytė Krivilevičienė. Gražinos sesuo Virginija Tičkienė skaitė eiles dedikuotas jai. Skaitovės buvo pasipuošusios gintariniais karoliais, kurie tarsi simbolizuoja mūsų kalbą, tarmę. O kokie smagūs ir pirmą kartą išgirsti Gražinos posmai virtę dainomis, kurias dovanojo muzikantas Virginijus Venciulis sukurdamas muziką. Klausantis norėjosi ir dainuoti, ir net šokti. Autorė buvo pašokdinta, nors kaip juokavome, tai nebuvo įtraukta į scenarijų.
Autorę sveikino Antanašės bendruomenė, Obelių seniūnaitė Zita Skvarnavičienė, muziejaus atstovė Diana Meškauskienė, bibliotekininkės, poetė Irena Varnienė, draugai, giminės, poezijos mylėtojai, skaitytojai. O kokia eilutė išsirikiavo norinčių turėti knygą su autografu. Vos spėjo „gaudyti gerus kadrus“ Iveta Vaitkevičiūtė. Pasibaigus popietei neišsiskirstėme, bendravome, skanavome obuolinį pyragą.
Ačiū tariame Gražinai už suteiktą širdies ramybės valandėlę. Ačiū skaitovėms, muzikantui, fotografei. Ačiū žiūrovams.
Renginį vedė Gražina Deksnienė.
Obelių miesto bibliotekos vyren. bibliotekininkės Gražina Deksnienė ir Aurelija Tavoraitė.