Literatūrinis rytmetis „Geltona, žalia, raudona“

Atgal

Literatūrinis rytmetis „Geltona, žalia, raudona“

  2024-02-26

Pasaulyje daug gražių šalių ir miestų, tačiau žmogui pati gražiausia ta žemė, kurioje jis gimė. Ta žemė – jo namai, ta žemė – jo Tėvynė. Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena, didžiausia tautos šventė, ypatinga data kiekvienam lietuviui, mažam ir dideliam, žinančiam ir gerbiančiam savo šalies praeitį. Pasitinkant šią svarbią datą, Vaikų ir jaunimo skyriuje buvo surengtas literatūrinis rytmetis „Geltona, žalia, raudona“, kuriame mes, bibliotekininkės, su mažaisiais bibliotekos lankytojais, Juozo Tūbelio progimnazijos 2 kl. mokiniais, kalbėjomės apie mūsų gimtąją šalį Lietuvą, jos istoriją ir drąsius jos žmones, pasiryžusius aukotis dėl Tėvynės, ginti ją nuo priešų, netgi žūti dėl Lietuvos laisvės. Kartu prisiminėme valstybės simbolius: herbą, himną ir vėliavą. Pasikartojome žodžius iš garsios dainos:
„Geltona spalva – tai saulė, žalia – tai laukų spalva,
Raudona – tai mūsų kraujas, kartu jos – tai Lietuva.“
Kiekvieno norinčiojo skruostą padabino maža trispalvė, nupiešta širdžiai mielomis spalvomis.
„Pakeliavome“ po Lietuvos žemėlapį, pasidžiaugėme Lietuvos miestais ir miesteliais, kaimais, upėmis ir ežerais, pasigėrėjome nuostabiais gamtos paminklais. Šiose žemėse prie Baltijos ir Nemuno nuo seniausių laikų gyveno mūsų protėviai – lietuviai. Jie augino javus, tiesė kelius, statė namus, pilis ir bažnyčias. Jie puoselėjo savo gimtąją lietuvių kalbą, saugojo papročius, dirbo brangios Tėvynės labui. Supratome, kad mes visi esame atsakingi už savo Tėvynę, kiekvieno mūsų pareiga jai – skirti visas jėgas, nes Tėvynė Lietuva yra mažytė, mums brangiausia didelio pasaulio dalelė.
Naudodamiesi interaktyvia priemone „ETNO kilimu“ sužinojome apie įspūdingus gamtos paminklus Aukštaitijoje, išgirdome apie juos sekamų įdomių legendų, padavimų. Vienas iš jų – nepaprastai stambus riedulys Ožakmenis, tūnantis Ignotiškio miške, Rokiškio rajone.
Visi pasiklausėme įdomios istorijos iš knygos „Akmenukų pasakos“. Kiekvienas dalyvis šiltuose delniukuose išsinešė namo po mažą akmenuką, ketindamas jį nupiešti ant lapo ir sukurti apie jį savo pasakojimą. Šie darbeliai vėliau bus eksponuojami parodoje.
Bibliotekoje akį traukė spalvinga spaudinių paroda „Lietuva, Tavim džiaugiuosi ir didžiuojuosi!...“, lopšelio-darželio „Pumpurėlis" priešmokyklinio ugdymo grupės „Šiaudinukai" šiluma dvelkiančių kūrybinių darbų paroda „ Lietuvėle Lietuva, tu šalelė mylima!“, Juozo Tūbelio progimnazijos 2 b klasės mokinių kūrybiška paroda „Legendomis ir padavimais apipinti ežerai“. Šios parodos skirtos Vasario – 16-ajai, Lietuvos valstybės atkūrimo dienai ir Lietuvių kalbos dienoms paminėti.
Vyresn. bibliotekininkė Sigita Tvirkutienė