Saugesnio interneto savaitės veiklos

Atgal

Saugesnio interneto savaitės veiklos

  2024-02-13

Vasario 6 d. daugelyje pasaulio šalių jau 21-ą kartą minima Saugesnio interneto diena. Tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Rokiškio rajono Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriuje  šiai datai paminėti visą savaitę vyko įvairūs užsiėmimai.
Šviečiamojo pobūdžio užsiėmimai vyko suaugusiųjų skaitmeninio raštingumo mokymų grupei ir įvairioms moksleivių amžiaus grupėms – pradinukams, vyresnių klasių mokiniams.
Suaugusiems papasakota apie saugų elgesį internete naudojantis medijomis. Savo žinias pasitikrino spręsdami testą.
3–5 klasių mokiniai mokėsi skaitmeninio saugumo, pilietiškumo žaisdami  smagų internetinį žaidimą „Interland“. Šis žaidimas supažindina vaikus, kaip saugotis interneto grėsmių, įskaitant įsilaužėlius, elektronines patyčias ir sukčiavimą bei padeda saugiai ir atsakingai naršyti skaitmeniniame pasaulyje. Atliko užduotis, skirtas asmens duomenų apsaugai ir privatumui išsiaiškinti. Kalbėjome apie dezinformaciją ir kaip ją atpažinti.
6–9 klasių moksleiviai žinias apie internetą išbandė protų mūšyje „Aš ir internetas“. Komandiniame žaidime, kurio klausimus parengė „Prisijungusi Lietuva“, tarpusavyje varžėsi keturios grupės iš Juozo Tūbelio progimnazijos ir  Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos. Protų mūšis buvo suskirstytas į 6 turus pagal temas: ,,Saugumas“, „Statistika“, „Trumpiniai“, „Faktai“, „Vaizdai“ ir „Internetas Lietuvoje“. Po keturių turų dvi pirmaujančios komandos susirėmė  finaliniame etape. Abiejų komandų jėgos buvo lygios. Prireikė papildomos žodžių grandinėlės, kurioje vieno taško skirtumu išsiaiškinti nugalėtojai. Emocijos liejosi per kraštus. Dalyviai žaisdami  daugiau sužinojo apie internetą: kaip ir kada jis atsirado pasaulyje bei Lietuvoje, kaip juo saugiai naudotis. Išgirdo įdomių faktų apie pirmąjį kompiuterį, telefoną, robotą humanoidą Sofija. Buvo įdomu pasitikrinti jau turimas žinias, o nežinantiems - sužinoti, įgyti naujų žinių.
Taip buvo paminėta Saugesnio interneto savaitė vaikų ir jaunimo skyriuje.
Vyresn. bibliotekininkė Vida Ruželienė