Šiaurės šalių literatūros savaitė 2023

Atgal

Šiaurės šalių literatūros savaitė 2023

  2023-11-22

Kaip kiekvieną tamsų lapkritį, taip ir šįmet jungėmės prie Šiaurės šalių literatūros savaitės ir kvietėme vaikus į skaitymus savo skyriuje. Tai Šiaurės šalių asociacijų "Norden" sąjungos organizuojama kasmetinė tradicinė šviesos ir knygos šventė, puoselėjanti senąją pasakojimų tradiciją, suteikianti progos vaikams ir suaugusiems susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais, kviečianti tamsiuoju vėlyvo rudens metu susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį.
Pagrindinė šios savaitės idėja – tamsoje užsidegti žvakes ir jaukioje aplinkoje skaityti Šiaurės šalių literatūros kūrinius. Vaikai kviečiami į skaitymus „Auštant“, o suaugę – į „Sutemų valandos“ skaitymus. Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitės tema buvo „Kalėdos Šiaurėje“, o renginiai vyko lapkričio 13-19 d.
„Šiaurės šalių literatūros savaitės 2023“ metu kiekvieną dieną Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriuje šurmuliavo mažieji bibliotekos lankytojai. Pirmadienis – didžioji skaitymų diena. „Auštant“ buvo skaitomas smagus ir labai prasmingas A. Lindgren tekstas iš knygos „Naujos Emilio išdaigos“. Jis bylojo apie svarbiausią Kalėdų šventės misiją – dalinimosi džiaugsmą. Dauguma žmonių, išgirdę žodį „Kalėdos“, prisimena laukimo jausmą. Šilumą ir bendrystę. Vienatvę, liūdesį ir atskirtį. Kalėdų senelį, tradicinius patiekalus ir dovanas. Žodis „Jul“ (Kalėdos) skandinavų kalbose kilęs iš norvegiško „jól“ – taip buvo vadinama didžioji Šiaurės šalių viduržiemio šventė, skirta žiemos saulėgrįžai pažymėti. Tautosakoje Kalėdų išvakarėse atgyja antgamtinės būtybės, o krikščionių tikėjime Kalėdos siejamos su Jėzaus gimimu. Galbūt, ši mistika ir skirtingi įvairiausių žmonių lūkesčiai paverčia Kalėdas įdomia literatūrine tema? Ir visai nesvarbu, švenčiate Kalėdas ar ne, kalendoriuje artėjant gruodžio pabaigai Šiaurės šalyse viskas pasikeičia ir ima vykti šiek tiek kitaip, nei visada. Nepakartojamai subtilus jumoras, nuoširdumas ir gerumas knygą “Emilis iš Lionebergos” pavertė viena mylimiausių knygų vaikams. Šiemet sukanka jau 60 metų, kai Emilis linksmina savo gerbėjus įvairiausiose šalyse. A. Lindgren sukurtas Emilio pasaulis yra tapęs Šiaurės šalių kultūros paveldo dalimi. Pagrindinis knygos herojus ne iš kelmo spirtas: išdykėlis, neklaužada vaikas, nors ir atrodė meilutis. Jis buvo žydrų apvalainų akių, papurusiais raudonais žandukais, o plaukai šviesūs, garbanoti. Pažiūrėjus visai dailus, taigi galėjai pagalvoti, kad jis lyg angelėlis. Bet taip tik atrodė. Bet šioje knygos "Naujos Emilio išdaigos" ištraukoje Emilis demonstruoja tikrą Kalėdų dvasią – vargšų džiaugsmui ir tėvų nevilčiai. Išklausę skaitomą tekstą, mokiniai mielai dalinosi savo nuomonėmis apie išgirstą istoriją. Pabaigoje jie atsakinėjo į smagius viktorinos „Ką tu žinai apie Emilį iš Lionebergos?“ klausimus.
Antradienį vaikai keliavo simboliniu laivu, kurį „Knygų potvynis“ atnešė į biblioteką, susipažino su žymiausiais Šiaurės šalių literatūros personažais: čia jų laukė netikėtos užduotys ir įdomūs žaidimai, kuriuos žaidžiant, laikas visiems prabėgo smagiai ir nepastebimai.
Trečiadienį vaikus pakvietė edukacinė programa „Miriorama – knygos panorama“. Jos metu mažieji kūrė spalvingą ritininę knygą, kurioje įkūnijo savo kalėdines svajones, papasakojo su kokiomis emocijomis ir mintimis laukia šių metų artėjančių paslaptingiausių švenčių. Pabaigoje apžiūrėjo gausią spaudinių parodą „Knygų lentynėlėje jau kvepia Kalėdos“.
Šiaurės šalių literatūros savaitė – tai puiki proga susipažinti su įvairiapuse Šiaurės šalių literatūra, išgirsti įdomių istorijų ir smagiai praleisti laiką drauge. Renginių savaitė baigėsi, bet liko nepamirštami įspūdžiai. Ir pajutome: Kalėdos beldžiasi į mūsų širdis.
Bibliotekininkė Sigita Tvirkutienė