Popietė Pasaulinei gyvūnijos dienai

Atgal

Popietė Pasaulinei gyvūnijos dienai

  2023-10-16

Pasaulis kasmet spalio mėnesio 4-ąją pažymi Pasaulinę gyvūnų dieną. Šios dienos ir viso spalio mėnesio tikslas: pagerbti gyvūnus, pasidžiaugti, kad jie – kasdien šalia, dovanojantys mums daug nepamirštamų emocijų, suteikiantys prasmės dažno mūsų gyvenimui ir darantys mus geresniais žmonėmis.
Ta proga Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriuje vyko valandėlė „Skaitau savo augintiniui“. Jau penktus metus iš eilės į biblioteką rinkosi vaikai ir jų tėveliai, vedini arba nešini savo mylimais augintiniais. Bibliotekos savanorė Smiltė papasakojo apie Pasaulinę gyvūnijos dieną, priminė gyvūnų globėjo Šv. Pranciškaus istoriją.
Šilto susitikimo metu dalyviai artimiau susipažino su kiekvienu augintiniu. Popietėje svečiavosi šunys: mažiukas Bafis, juodis šnauceris Čipsas, kalytės Luna, Mika, nuostabi jūrų kiaulytė, vardu Žėrutis bei jaukus pūkų kamuolėlis Sirijos žiurkėnas Spurga. Kiekvienas šeimininkas nekantravo pasidalinti įspūdžiais apie savo brangų augintinį, papasakoti smagių nutikimų iš jo gyvenimo. Išgirdome istorijas, kaip šuo, jūrų kiaulytė ar žiurkėnas apsigyveno jų namuose, išklausėme pasakojimus apie augintinių būdą, jų įpročius, mėgstamą ėdesį, žaidimus ir išdykavimus. Sužinojome, kad draugiškoji Maltos bišonų kalytė Mika yra didžiulė smagurė: ji – obuolių, agurkų ir mišrainių gerbėja. O dar ji labai fotogeniška, todėl ypač mėgsta fotografuotis.... Išgirdome, kaip Kamilės ir Domo žiurkėnas Spurga sutaria su baltaūsiu katinu Pūkiu – baisiu nenuorama ir išdykėliu, neduodančiu nuobodžiauti nei vienam šeimos nariui. Mergaitė Ugnė papasakojo, kaip svajojo turėti mažą šuniuką, ir galų gale jos namuose apsigyveno kalytė vardu Luna, kuriai dabar – devyni mėnesiai. Buvo įdomu išgirsti, kad penkerių metų šuniukas Čipsas labai mėgsta dešrą ir obuolius bei pasiklausyti istorijos, kaip jis prie šuniškų skanėstų torto šventė savo gimimo dieną. Pasidalinę įspūdžiais, vaikai pasirinko po smagią knygelę iš spalvingos parodėlės ir garsiai skaitė savo pūkuotiems draugams įvairias istorijas. Augintiniai įdėmiai klausėsi įtaigaus savo šeimininko balso ir bandė suprasti, ką jiems pasakoja. Po to renginio dalyviai piešė sveikinimo atvirukus savo keturkojams draugams. Pabaigoje visi išgūrėjo į lauką, kur jų laukė smagūs žaidimai ir spalvingų muilo burbulų šou. Praalkę visi vaišinosi raudonšoniais obuoliais.
Abipusė žmogaus ir gyvūno draugystė visada egzistavo mūsų gyvenime ir kultūroje. Gyvūnai yra mūsų draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai, kuriais mes mokomės rūpintis nuo mažų dienų.
Vyresn. bibliotekininkė Sigita Tvirkutienė