Mažoji princesė

Atgal

Mažoji princesė

Frances Hodgson Burnett
Leidykla: Alma littera, 2023

Amerikiečių rašytojos Frances Hodgson Burnett knyga „Mažoji princesė“ pirmą kartą pasirodė 1905-tais metais. Ši klasika tapusi istorija jau daugiau nei šimtą metų jaudina jaunųjų skaitytojų širdis. Ji pasakoja apie gerumą, draugystę bei tikrąsias žmogiškąsias vertybes, kurios nugali visus sunkumus.
Sara Kriu – septynmetė mergaitė, netekusi motinos. Ją Indijoje augino labai turtingas tėvas. Siekdamas paties geriausio išsilavinimo ir kuo geresnės ateities savo dukrai, tėvas, kaip ir daugelis Indijoje gyvenusių britų, Sarą iš egzotiško krašto atgabena į mergaičių seminariją Anglijoje. Tokiose vietose mergaitėms mokytis nebuvo labai lengva, tačiau dėl milžiniškų tėvo turtų Sara turi daugybę privilegijų. Su lakios fantazijos mergaite čia elgiamasi tarsi su princese.
Saros gimtadienio proga organizuojama tikra puota, deja, pasaka baigiasi. Į mokyklą atkeliauja žinutė, kad Sara neteko tėvo, o tuo pačiu ir paveldėjimo.
Mokyklos vadovė beturtės Saros į gatvę neišmeta, tačiau įkurdina ją palėpėje ir paverčia tarnaite, kuriai teks dirbti purviniausius darbus. Kardinaliai pasikeičia ir aplinkinių elgesys. Buvusioms klasės draugėms draudžiama bendrauti su mergaite. Tačiau geros širdies Sara oriai pakelia jai likimo siųstus sunkumus, randa savyje jėgų padėti dar labiau gyvenimo nuskriaustiems bėdžiams bei susiranda pačių nuoširdžiausių draugų, kurių neakina jos turtai.
Vėliau Saros likimas dar kartą kardinaliai pasikeis, tačiau gyvenimo siųstos pamokos bus išmoktos visam laikui. „Mažoji princesė“ – savotiška Pelenės interpretacija, kuri primena, kad ne piniguose laimė, o tikri draugai yra tie, kurie išlieka ne tik džiaugsme, bet ir bėdoje.
Knyga „Mažoji Princesė“ buvo penkis kartus ekranizuota, taip pat įvairiose šalyse sukurti septyni televizijos serialai, o istorija įkvėpė daugelį kitų kūrėjų. „Mažoji Princesė“ taip pat virto miuziklu bei teatro pjese.