Edukacinė paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“

Atgal

Edukacinė paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“

  2023-05-17

Visą balandžio mėnesį vaikų ir jaunimo skyriaus erdvėse buvo eksponuojama Lietuvių kalbos instituto parengta edukacinė paroda „Paliesk lietuvių kalbą rankomis“. Tai kilnojamoji ekspozicija, aktyviai keliaujanti po Lietuvos ir užsienio mokyklas, muziejus, bibliotekas, kultūros centrus. Paroda skirta žaismingai pristatyti svarbiausius lituanistikos ir kalbotyros pasiekimus, supažindinti su lietuvių kalbos istorija, skatinti pasididžiavimą lietuvių kalba, atskleisti jos išskirtinumą ir vietą pasaulio kalbų kontekste.
Kiekvienas parodos eksponatas pasakojo savo istoriją. Pastatomasis indoeuropiečių kalbų sodas, kuriame kalbų šeimos – tai medžiai, o kalbos – įvairių spalvų vaisiai, pasakojo apie lietuvių kalbą kaip mažą kalbą. Parodą lankę moksleiviai kiekvienai kalbų šeimai turėjo priskirti skirtingų formų vaisius. Taip pat sužinojo apie nykstančias ar jau išnykusias kalbas. Visus domino šviečiantis eksponatas, kuriame dėlionės principu reikėjo sudėti žodžius akis ir musė. Žaidžiantieji suprato, kad įvairiose kalbose šie žodžiai skamba labai panašiai, sužino apie kalbų bendrą kilmę. Edukacinėje parodoje didelis dėmesys skiriamas lietuvių kalbos žodžiams, jų kilmei. Šviečiančiame eksponate su atverčiamais langeliais mokiniai ieškojo ne tik savų senų, bet ir savų naujų žodžių. Sužinojo apie žodžius skolinius, pasiskolintus iš kaimynų. Daugelį nustebino, kad lietuvių kalboje turime žodžių, kurie yra sukurti žymių žmonių. Pavyzdžiui žodį mokykla sukūrė Jonas Jablonskis. Magnetiniame žemėlapyje moksleiviai turėjo galimybę susipažinti su žodžiais, kuriuos lietuviai paskolino kitoms kalboms: estų, latvių, vokiečių. Parodos lankymą vainikuodavo lietuvių kalbos abėcėlės eksponatas – antspaudai su lietuviškomis raidėmis. Kiekvienas lankytojas pasidarydavo antspaudą savo vardo pirmosios raidės su jos kilmės aprašu.
Ekspoziciją sudarantys unikalūs, interaktyvūs eksponatai – kalbos žaislai, leido kiekvienam prisiliesti ir paliesti lietuvių kalbą rankomis ir kartu pajusti jos savitumą.
 
Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Aušra Žukauskienė