Vasaros atostogos smagiai

Atgal

Vasaros atostogos smagiai

  2022-09-05

Vasara – smagių atostogų metas.  O kad jos būtų turiningos vaikų ir jaunimo skyriaus darbuotojos kvietė ir mažus, ir didelius dalyvauti kūrybinėse rašytojų dirbtuvėlėse, teatralizuotuose garsiniuose skaitymuose, smagiose žaidimų dienose.
Vasaros pradžioje keliaujanti skaityklėlė su kūrybinėmis rašytojų dirbtuvėlėmis keliavo po Rokiškio rajoną, vyko į Anykščius ir Biržus. Pirmoji stotelė buvo Rokiškio rajono Bajorų kaimo bibliotekos vaikų žaidimų aikštelėje „Linksmakiemis", o jos viešnia aktorė, edukatorė Kristina Savickytė - Damanskienė. Susirinkusius ji pakvietė į edukacinį užsiėmimą „Kaip kurti istorijas". Dvi damos Fantazija ir Vaizduotė „atėjo“ vaikams į pagalbą, padėjo kurti linksmą istoriją apie kiškutį Morkių ir jo nuotykius. Kita keliaujančios skaityklėlės stotelė buvo Rokiškio rajono Salų miestelio bibliotekos kiemelyje. Čia Rokiškio Senamiesčio progimnazijos stovyklautojai susitiko su vaikų rašytoju, literatūrinio žurnalo ,,Laimiukas“ redaktoriumi Virgiu Šidlausku. Autorius muzikaliai pristatė savo knygą „Ugnikalniukas ieško draugų“. Vyko ir žurnalo „Laimiukas“ pristatymas, kūrybinės dirbtuvėlės „Sukurk savo žurnalą“. Drąsieji pristatė sukurtus žurnalus, pasakojo ten apsigyvenusias istorijas.  Viso susitikimo metu skambėjo rašytojo atliekamos vaikiškos dainos. Kiekvienoje stotelėje bibliotekininkės susirinkusius žaismingai įtraukė į spalvingą Jurgos Vilės knygos „Chameleono sapnai“ pristatymą. Verčiant lapą po lapo, ryškėjo spalvota chameleono figūra.
Įsibėgėjus vasarai, skaityklėlė aplankė Anykščių L. ir St. Didžiulių ir Biržų J. Bielinio viešųjų bibliotekų lankytojus. Erdviuose kiemuose vyko smagūs susitikimai su Rokiškio kultūros centro Priemiesčio padalinio Bajorų lėlių teatru „ČIZ“. Vaikai ne tik žiūrėjo, bet ir dalyvavo spektaklyje – žaidime „Kur aš jį mačiau?“, gamino matytų pasakų personažus – lėles: karalius, limonadines princeses, varles, pabaisas, vaiduoklius ir kt. 
Liepos mėn. Rokiškio rajono Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriaus kiemo skaityklėlėje Rokiškio rajono darželių auklėtiniams ir jų auklėtojoms vyko teatralizuoti garsiniai skaitymai iš knygų „Lietuvos valdovai pasakoja vaikams“, „Ūkė Pūkė grįžta namo“, „Kaip kiškelis mokėsi drąsos“. Skaitymą paįvairino bibliotekininkių siūlytos užduotėlės: personažus dėliojo iš spalvotų detalių, gaminosi karūnas, kreidelėmis piešė pilis, iš kaladėlių statė namus. Bibliotekos lankytojai užsukę į skaityklėlę vartė, skaitė knygeles, piešė matytos pasakos veikėjus, spalvino. Smalsuoliai galėjo susipažinti su naujausiomis knygomis.
Rugpjūčio mėn. veiklos persikėlė į bibliotekos erdves. Vyko dirbtuvėlės su Fisher-technic konstruktoriais. Smalsuoliai surinkinėjo ir programavo lego robotus. Organizuota smagių žaidimų diena. Jos metu skaitykloje vaikai dėliojo dėliones, žaidė stalo žaidimus, pasakai ieškojo tinkančių paveikslėlių. Patys mažiausi, atlydėti tėvelių ar senelių, smagiai leido laiką žaislotekoje.
„Kino dienose“ buvo rodomi 3D filmai „Linksmosios pėdutės“ ir „Krudžiai“. Filmų pasižiūrėti ėjo ne tik iš Rokiškio rajono, bet ir iš kitų miestų atvykę vasarai paviešėti pas senelius, skaitytojai, taip pat atėjo mamos su vaikais, močiutės su anūkais.
Kūrybinėse rašytojų dirbtuvėlėse, kiemo skaityklėlėje, bibliotekoje organizuotuose užsiėmimuose dalyvavo bibliotekos lankytojai, Rokiškio rajono ugdymo įstaigų auklėtiniai, pedagogai, vasaros stovyklų dalyviai, Anykščių L. ir St. Didžiulių ir Biržų J. Bielinio viešųjų bibliotekų lankytojai, miestų svečiai.
Džiugu, kad prie keliaujančios skaityklėlės veiklų kūrybiškai prisijungė bibliotekos savanorės Rusnė Vainiūnaitė ir Luknė Narkevičiūtė. Savanorės vaikams skaitė ištraukas iš vaikiškų knygelių, „ėmė“ interviu iš skaitytojų apie knygas, skaitymą, filmus, vasarą ir pan.
Vasaros metu skaitykloje buvo eksponuojama Rokiškio l/d „Pumpurėlis“ vaikų kūrybinių darbų paroda „Žydinti vasara" (neformalaus ugdymo mokytojas Vytautas Daščioras) ir kūrybinių darbų paroda „Vilnoniukų atostogos Rokiškyje“ Dizainerė – menininkė Anglijos „Young Masters Visual Art School“ vadovė Virginijos Kuosaitės – Knowles).
Iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ veiklose kiekvienas lankytojas galėjo surasti jam artimą veiklą ir turiningai leisti vasaros atostogas bibliotekoje. Šių metų vasaros iniciatyvos veiklomis džiaugėsi vaikai, jų tėveliai  ne tik iš mūsų, Rokiškio rajono, bet ir iš aplinkinių rajonų.
Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Aušra Žukauskienė