Atrieda Velykų margučiai

Atgal

Atrieda Velykų margučiai

  2022-04-27

Prieš Šv. Velykas, didįjį ketvirtadienį, maži ir dideli skubėjo į Rokiškio  Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje vaikų ir jaunimo skyriaus edukacinį renginį šeimoms „Atrieda Velykų margučiai“.
Artėjant šventei visi kartu peržiūrėjome bibliotekininkių sukurtą vaizdo įrašą „Šventų Velykų belaukiant“, kur Velykų bobutė smagiai papasakojo netikėčiausių dalykų: kaip Šv. Velykos – vieną svarbiausių lietuvių kalendorinių švenčių – būdavo švenčiamos seniau. Kokios yra didžiosios pavasario šventės tradicijos ir papročiai, kaip žmonės „lalaudavo“, kokius vaikai žaidė žaidimus. Po to aptarėme, kas yra Velykos, kas peri kiaušinius, kaip vadinasi nudažytas kiaušinis, kodėl per Velykas marginame kiaušinius ir kodėl šventė stebuklinga.
Prisiminę senąsias tradicijas, susipažinome su įvairiais kiaušinių marginimo būdais. Vieną – marginimą vašku – čia pat visi ir išbandėme. Marginimui naudojome vaško technika – vienas iš seniausių kiaušinių dažymo būdų. Vašku marginome jau išsivirtus kiaušinius, adatėle kuriant ornamentus iš vaško. Tada kiaušinius merkėme į dažus ir prisiminėme margučių spalvų simbolius: žalia – pavasario, gamtos atbudimo, geltona – saulės, ruda – javų, derliaus, raudona – gyvybės, meilės ir gyvenimo džiaugsmo, mėlyna – dangaus, vandens, juoda – žemės.
Šios spalvos vyrauja bibliotekos skaitykloje eksponuojamoje Rokiškio L/D „Pumpurėlis“ „Šiaudinukai“ grupės auklėtinių kūrybinių darbelių parodoje „Velykiniai raštai“, kuri sužavėjo ne vieną renginio dalyvį.
Pavasarį, kai gamta atgimsta po šaltos žiemos, kiaušinių dažymas bei margučių ridenimas simbolizuoja gamtos atgimimą. Todėl renginio metu vyravo pavasarinė nuotaika, džiugi šypsena ir laimingi dalyvių veidai.
 
 Vaikų ir jaunimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė edukacijai Nadiežda Ivanova