Popietė „2023- ieji - šventojo Juozapato metai“

Atgal

Popietė „2023- ieji - šventojo Juozapato metai“

Pandėlio miesto biblioteka


Seimas, vadovaudamasis tuo, kad šiemet sukanka 400 metų po šventojo Juozapato mirties, paskelbė 2023 – iuosius metus Šventojo Juozapato metais. Pandėlio miesto bibliotekoje vyko susitikimas su lietuvių ir ukrainiečių istorikų asociacijos prezidente dr. Aldona Vasiliauskiene. Gerbiama viešnia pristatė didijį šventąjį Juozapatą. Supažindino su šventojo gyvenimo istorija, ryšius su Vilniumi ir jaunimo globėju šv. Kazimieru. Paskaitos klausėsi Pandėlio gimnazijos mokiniai su mokytoja Egle Glemžiene, būrelis pandėliečių moterų, Pandėlio parapijos klebonas Albertas Kasperavičius
Įdomu buvo susipažinti ir su pačia istorike, pedagoge, visuomenės veikėja dr. Aldona Vasiliauskiene. Ji parašė arba sudarė dvi dešimtis knygų, Skapiškyje turi sodybą, kurioje įkūrė arkivyskupo Mečislovo Reinio atminimo kambarį, organizuoja įvairias konferencijas, kitus renginius. Už savo darbus ji turi daugybę apdovanojimų. Aldona Vasiliauskienė gavo du popiežiaus Benedikto XVI Palaiminimo raštus (2005). Apdovanota Ukrainos Respublikos Kunigaikštienės Olgos III laipsnio ordinu (2006), Lietuvos valstybės ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi (2016), Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medaliu „Tarnaukite Lietuvai“ (2018) ir daug kitų apdovanojimų.
Poetė kraštietė a. a. Bronė Staskonytė savo eilėraščių knygelėje „Gyvenimo vėjuos“ paskyrė savo draugei eilėraštį: „DR. ALDONAI VASILIAUSKIENEI,“ kuriame atsispindi visa jos veikla. Eilėraščio pabaigoje, o jis net 20 posmelių poetė rašė:
   „Čia Skapiškis, čia Kupiškis, aukštaičių žemė,
   Ukrainistikos lopšys, pradžia,
   Dviejų tautų istorikė „stiprybę semia“.
   Tepadeda Tau Dievas, mylintis Tave.“
 
Pandėlio miesto vyresn. bibliotekininkė Aušra Skaburskienė