Popietė „Mes iš tas Aukštaitijas žemes“

Atgal

Popietė „Mes iš tas Aukštaitijas žemes“

Panemunio kaimo biblioteka


Balandžio 23-29 dienomis Lietuvoje yra tradiciškai minima Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios metu bibliotekininkai kviečiami dalyvauti profesinėse iniciatyvose, o skaitytojai – kultūros renginiuose. Panemunio bibliotekininkė Elena, pasitelkusi Pandėlio seniūnijos bibliotekininkes, balandžio 26d. pakvietė visus į šventinę popietę „Mes iš tas Aukštaitijas žemes“, skirtą poetės Gražinos Degutytės- Pitrėnienės kūrybos ir parodos „Aukštaitijos metai 2023“ pristatymui. Renginį pradėjusi Panemunio bibliotekininkė Elena supažindino su Lietuvos Respublikos seimo nutarimu, skelbiančiu 2023-iuosius metus - Aukštaitijos metais ir pristatė bibliotekoje paruoštas parodas: karpinių – sertifikuotos tautinio paveldo amatininkės Gitos Kolosovienės ir  jos dukros Rūtos Kolosovaitės, pelniusios „Sidabro vainikėlis“ apdovanojimą, taip pat  pintų rankdarbių, kuriuos sukūrė tautodailininkė Bronislava Kurklietienė. Apie poetę Gražiną Degutytę – Pitrėnienę papasakojo Antanašės kaimo bibliotekininkė Ritė Gernienė, o Pandėlio seniūnijos bibliotekininkės skaitė kūrėjos eiles. Poetės eilės lengvos, ritmingos, jas labai tinka dainuoti. Muzikantas Virginijus Venciulis atliko keletą dainų, kuriose skambėjo Gražinos Degutytės – Pitrėnienės eilės. Renginio metu nemažai dėmesio skirta ir Aukštaitijos kraštui. Juk Poetė garsėja kaip Aukštaitijos krašto tarmiškos kūrybos autorė, jos eilės parašytos rytų aukštaičių tarme, rokiškėnų pratarme. Susirinkusiems buvo labai įdomu išgirsti tarmiškai sueiliuotus posmus.
Renginys neprailgo ir pralėkė lyg akimirka žavinga, palikusį šiltą ir jausmingą pėdsaką susirinkusiųjų širdyse. Skirstysis neskubėjome, bendravome prie arbatos puodelio ir obuolių pyrago, klausėmės poetės pasakojimų apie kūrybą, pomėgius, apie ateities planus ir kuriamą naują knygą.
Nuoširdžiai dėkoju poetei Gražinai Degutytei – Pitrėnienei, Pandėlio seniūnijos bibliotekininkėms Aušrai, Virginijai, Reginai, Laimai, Ritai, Antanašės bibliotekininkei Ritei, muzikantui Virginijui ir žinoma šios popietės visiems dalyviams – žiūrovams, nes be jūsų nebūtų ir mūsų. AČIŪ!
 
Vyresn. bibliotekininkė Elena Baronienė