Aš esu knyga, perskaityk mane

Atgal

Aš esu knyga, perskaityk mane

Laibgalių kaimo biblioteka


Neįmanoma pervertinti vaikiškų knygų vaidmens formuojant asmenybę. Knyga – mūsų ištikimas draugas nuo vaikystės, kuri visada išmokys ko nors naujo, leis pasinerti į nuostabių kelionių ir įdomių atradimų pasaulį. Skaitydamas vaikas formuoja mąstymą, vaizduotę, išraiškingą kalbą. Vaikiška knyga ne tik ugdo kiekvieną vaiką individualiai, bet dalyvauja kuriant ištisų kartų moralinį ir intelektualinį įvaizdį. Tačiau mūsų, viską ryjančių skaitmeninės realybės ir medijų technologijų amžiuje, knygai darosi vis sunkiau konkuruoti su animaciniais filmais ir kompiuteriniais žaidimais, kurie leidžia iš karto pamatyti gražų siužeto vaizdą, visiškai neįtraukiant mąstymo ir vaizduotės. Žinoma, animacinių filmų žiūrėjimas yra įdomus ir reikalingas dalykas, tačiau nepamirškite: niekas negali visiškai pakeisti skaitymo. Knygų skaitymas -  jaudinantis nuotykis, kuriuo suaugęs žmogus gali pasidalinti su vaiku, knygų puslapiuose rasti ką nors svarbaus, pamokančio ir tikrai vertingo.
Balandžio 2-oji – žymiojo danų pasakų rašytojo Hanso Kristiano Anderseno gimimo diena. Nuo 1967 m. pasaulyje ji minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena. Šią dieną daugybėje šalių rengiamos vaikų ir jaunimo literatūros savaitės, įvairūs konkursai, parodos, konferencijos, skirtos geriausioms pasaulio vaikiškoms knygoms.
Minint Tarptautinę vaikų knygos dieną lankiau Rokiškio Senamiesčio progimnazijos Laibgalių skyriaus darželinukus. Kartu su vaikučiais kalbėjomės apie vaikiškas knygas, pristačiau bene garsiausią pasaulyje pasakų autorių – Hansą Kristianą Anderseną. Sužinojau, kokias šio rašytojo pasakas žino vaikai. Vaikams perskaičiau H. K. Anderseno pasaką „Karalaitė ant žirnio“.
Šių metų Tarptautinės vaikų knygos dienos tema – „Aš esu knyga, perskaityk mane“. Kad galėtume pasinerti į nuostabų knygos pasaulį, pirmiausia, reikia turėti knygą. Šiemet mes su vaikučiais nusprendėme „prikelti knygas antram gyvenimui“, todėl atidarėme „KNYGUČIŲ GYDYKLĄ“ ir pabuvome gydytojais.  Su tokiu dideliu būriu pagalbininkų suklijavome tikrai nemažai knygučių.
Laibgalių bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Asta Mustafinienė