Užgavėnių šventė Lukštuose 2023

Atgal

Užgavėnių šventė Lukštuose 2023

Lukštų kaimo biblioteka


Šįmet vasario aštuonioliktąją dieną tradiciškai rengėme Užgavėnių šventę. Šventė skirta žiemai iš kiemo išvaryti, pavasario sulaukti.  Dar savaitėlę prieš šventę prie Lukštų ženklo su žmonėmis atsisveikinti raitas ant ožio, gaspadinės, su vaiku ant rankų, lydimas, atvyko Gavėnas. Diena pasitaikė itin nepalanki lauke švęsti, bet juk reikia žiemą išvaryti, nors ji ir tokia užsispyrus, niekaip nepasiduoda. Vaikštynes atšaukėm, jau galvojau, kad ir norinčių žiemą varyti, nelabai sulauksime. Atsirado  šešiolika drąsuolių, kurie, nepaisant vėjo ir lijundros, ryžosi su žiema galynėtis. Taigi apsirėdę užgavėniškais apdarais, pasidabinę kaukėmis, būgnų ir žvangulių garsais ėmėme žiemą varyti. Kad pavasarį išvaryti varžėsi Lašininis su Kanapiniu. Buvo labai įspūdingas pasirodymas. Po ilgo galynėjimosi Lašininis, Kanapinio nukautuotas , tikra prasme, skrido ant žemės ir pasitiesė visu ūgiu. Vis dėlto žiemužės snieguoti kailinukai sušvelnino nusileidimą. Gavėnas liko sveikas, nesusižeidė, bet jo skrydis liko užfiksuotas. Nebuvo pagailėtas ir Gavėnas. Jis pasodintas ant laužavietės, sukurta ugnis ne tik leido jam pasišildyti, bet ir pasiuntė į dusas. Kartu sumetėme ir  Užgavėnių kaukes. Bus kiti metai – bus ir kiti personažai. Eidami aplink skandavome „Žiema, žiema, eik iš kiemo“. Nenoriai degė ugnis, matyt ne taip lengvai pasitrauks žiemužė. Lauke kept blynų tokiu oro taip pat nėra vilčių. Betgi mes atsinešėme jau prikeptų ir sukvietėme į biblioteką užgavėtis.
Sugužėjom į vidų sušalę, bet laimingi. Kartų šildėmės arbata, ragavom blynus, skanumynus, per barzdą varvėjo, o burnos čepsėjo. Buvo smagu ir jauku.
Šventę rengė Lukštų bibliotekininkė Sigutė Šimanauskienė. Prie šventės prisidėjo ir gyventojai. Jie ne tik sau rengė kaukes, apdarus,  kepė blynus, bet ir parengė laužavietę, nukasė sniegą, nugabeno Užgavėnių personažus.