Stebuklinga pirštinės pasaka

Atgal

Stebuklinga pirštinės pasaka

  2023-03-06

Nespėjome net mirktelėti, o trijų žiemos mėnesių jau kaip nė nebūta. TačiauRokiškio Juozo Keliuočio viešoji biblioteka Vaikų ir jaunimo skyriaus lankytojams žiemą primins bibliotekoje vykusios smagios ir spalvotos žiemos kūrybinės dirbtuvės ,,Stebuklinga pirštinės pasaka“. Bibliotekoje nuo gruodžio mėn. iki kovo mėn. buvo organizuoti net 22 kūrybinių dirbtuvėlių užsiėmimai, kuriuose dalyvavo 403 Rokiškio rajono vaikai ir pedagogai.
Užsiėmimų metu bibliotekininkės atskleidė vaikams, kad pasakose kiekvienas daiktas turi savo istoriją, kerinčią neatskleistomis paslaptimis. Net toks paprastas daiktas kaip pirštinė. Vaikams buvo skaitoma žiemos pasaka ,,Pirštinė“. Dalyviai, išklausę ukrainiečių pasakos, ėmėsi ją improvizuoti su pirštukinėmis lėlėmis, kurias pasiuvo bibliotekos darbuotoja. Vaikai, įsikūniję į personažų vaidmenis, nekantraudami laukė savo pasirodymo eilės ir kūrė žaismingą inscenizaciją. Pelytė, varlytė, kiškelis, lapė, vilkas, šernas bei lokys šaltą žiemą draugiškai apsigyvena pirštinėje. Aktoriukai suprato, jog ne daiktai, o draugystė gali išgelbėti tam tikroje situacijoje, kad svarbu turėti ištikimą draugą, kuris gali priglausti savo namuose.
Vėliau ikimokyklinio amžiaus vaikai ir 1–2 klasių mokiniai užsidegę su didžiausiu malonumu kibo į kūrybinio darbo ,,Mano pirštinė raštuota“ veiklą. Jie spalvino, dekoravo popierines pirštines, kurios virto spalvingais, ornamentuotais ir be galo mielais knygų skirtukais. Vyresnių klasių mokinių laukė šiek tiek sudėtingesnė užduotis – pasigaminti pirštininę lėlę. Jų rankose tirpte tirpo siūlų likučiai, sagos, karoliukai, audinio gabalėliai, virsdami pirštininėmis lėlėmis: dinozauru, kiškiu, vilku, mergaite, pabaisa... Kiekvienas mokinys, pasigaminęs savo lėlę, ją labai saugojo ir brangino. Tikėtina, kad lėlė taps nauju draugu ir padės kurti nedidelius dialogus, mokytis išsakyti savo mintis, išreikšti emocijas. Išradingi kūrėjai pirštinines lėles bei raštuotas, tolygiai margas, vienspalves, ornamentais padabintas  pirštines, knygų skirtukus sukabinę ant virvės, mielai pozavo bendrai grupės nuotraukai.
Taigi, žiema bibliotekos lankytojams neprailgo - kartu praleistas laikas buvo pilnas šilto bendravimo ir smagios, kūrybiškos veiklos.
Vyresn. bibliotekininkė edukacijai Nadiežda Ivanova