2023-ieji – Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metai!

Atgal

2023-ieji – Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metai!

Pandėlio miesto biblioteka


Gražus yra Vilnius. Gražus ir rytui auštant, ir dienos skuboje, ir vakaro susimąstyme. Ar krenta ant jo lengva pavasario žaluma, ar karaliauja lėta Lietuvos vasara jo parkuose, ar šnabžda auksiniai rudens lapai po kojomis, ar leidžiasi sniegas mėlyname rūke į siauras jo gatves - visada gražus Vilnius. Ir nežinai, kada jis gražesnis. Daug matę  ir  daug keliavę žmonės sako, kad maža tokių miestų yra margame pasaulyje. Ir aš tikiu, kad jų tiesa.
Nors Vilniuje žmonės gyveno nuo pirmųjų amžių po Kristaus, rašytiniuose šaltiniuose Vilnius pirmąkart paminėtas 1323 m. sausio 25 d. Gedimino laiškuose. Ši data laikoma Vilniaus įkūrimo data, o Gediminas – Vilniaus įkūrėju.
Didysis kunigaikštis Gediminas XIV a. pradžioje siuntė laiškus Vakarų Europos valdovams. Juose kvietė dvasininkus, riterius, pirklius, gydytojus, įvairių profesijų amatininkus ir žemdirbius atvykti į Lietuvą ir čia apsigyventi. Gediminas tikėjo, kad darbštūs žmonės padės sustiprinti ir priartinti Lietuvos valstybę prie Vakarų. Atvykėliams buvo garantuojama tikėjimo laisvė ir geros verslo sąlygos. Lietuvoje pirklių ir amatininkų tada labai trūko.
Vasario 10 d. į Pandėlio miesto bibliotekos vaikų literatūros skyrių atėję Pandėlio gimnazijos 6 kl. mokiniai su mokytoja Violeta Karaliūniene ir 5 kl. mokiniai su auklėtoja Violeta Veščiūniene apžiūrėjo spaudinių parodą „Lietuvos istorijos labirintai” bei dalyvavo protmūšyje, skirtame Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų metams paminėti.
Pandėlio m. bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Virginija Konstanblackienė