Literatūrinė poetė „Šlamėsiu jums beržu...“

Atgal

Literatūrinė poetė „Šlamėsiu jums beržu...“

Salų kaimo biblioteka


Vasario 8 d. 11 val. Salų bibliotekoje vyko literatūrinis poetės Danutės Drebulienės (Kužulytės) kilusios iš Gučiūnų kaimo 85-mečio minėjimas: „Šlamėsiu jums beržu...“. Į minėjimą rinkosi nemažas, kraštietę pažinojusių, jos kūrybą mylinčių ir  su ja artimai bendravusių moterų būrys. Buvo tokių, kurios atsinešė nuotraukų, kuriose užfiksuoti bendri pasibuvimai su Danute. Levanorija Strumskienė susirinkusioms parodė nuotraukas, kuriose užfiksuotos   maloniai praleistos akimirkos Danutės Drebulienės (Kužulytės) turizmo sodyboje Dusetose (Zarasų r.) prie Sartų ežero „Eldija“. Jos vyras Simonas Strumskys buvo kraštietės klasiokas ir kaimynas, gyvenant Gučiūnų kaime (Kamajų sen. Rokiškio r.), todėl jie palaikė artimus ryšius, bičiuliavosi. Danielė Mažylienė pasidalino nuotraukomis, kuriose užfiksuotos Gučiūnų kaimo susitikimas, naujai pastatyto koplytstulpio atidengimas. Ten, 2004 m. Danutė Drebulienė (Kužulytė) perskaitė eilėraštį „Tėviškė“, parašytą ir skirtą Gučiūnų kaimo susitikimui. 2005 m. miela kraštietė, išleido pirmą ir vienintelę savo kūrybos knygą „Baltų beržų taku“. Visos į literatūrinį minėjimą susirinkusios dalyvės ėmė šią knygą ir parinkdamos, kas labiau prie širdies, skaitė Danutės eilėraščius. Ne vienas ir ne du posmai skaitoves  graudino, vertė prisimint ir savus išgyvenimus, praradimus. Prisiminėme visus susitikimus ir pasibuvimus su Danute, kurie vyko Salose. Tai padaryti buvo paprasta, nes bibliotekoje buvo parengta išsami kraštotyrinė paroda: „Aš Jums beržu šlamėsiu...“ skirta Danutės Drebulienės (Kužulytės) 85- mečiui minėti.
Save Danutė Drebulienė (Kužulytė) prisistatydavo poete, verslininke. Eilėraščius kurti pradėjo dar jaunystėje. Mokėsi Salų septynmetėje mokykloje, ją baigus kurį laiką dirbo „Šetekšnos“ kolūkyje. Įstojo ir mokėsi Salų žemės ūkio technikume, kurį baigus gavo paskyrimą dirbti į Dusetų rajoną (dabar Zarasų r.). Dirbo įvairų darbą kolūkyje, sukūrė šeimą, Lietuvai atgavus Nepriklausomybę – ūkininkavo. Tapo kaimo turizmo pradininke Zarasų rajone, jos kaimo sodyba „Eldija“ buvo pripažinta gražiausia Utenos apskrityje. Eiliavimo, kūrybos ji niekada nepamiršo. Pagal jos sukurtas eiles, dainas dainuoja A. Lemanas. Jos kūryba įtraukta į įvairius almanachus, kūrybines rinktines, bendradarbiauta su spauda. Danutė niekada nepamiršo gimtojo Gučiūnų kaimo, Salų. Visada prisidėdavo prie rengiamų švenčių, kviesdavosi pas save į svečius.
Paminėjus Danutės Drebulienės (Kužulytės) sukaktį dalyvėms buvo supažindintos ir su kitomis Salų bibliotekoje parengtomis parodomis:  Janinos Adomavičienė ir tautodailininkės Irinos Kalnietienės darbų paroda „Tvaru, naudinga ir gražu“, paroda skirta Lietuvos Seimui 2023 metus paskelbtiems Lietuvos sostinės Vilniaus ir Gedimino laiškų 700 metams: „Vilniui – Lietuvos sostinei –700“.
Salų bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Ras Kalnietienė