Martynas Vainilaitis – poetas su vaiko širdimi

Atgal

Martynas Vainilaitis – poetas su vaiko širdimi

Pandėlio miesto biblioteka


Pandėlio miesto bibliotekos vaikų literatūros skyriuje vyko garsinis skaitymas eilėraščių iš Martyno Vainilaičio knygų, skirtas poeto, vertėjo, vaikų literatūros kūrėjo Martyno Vainilaičio 90-osioms gimimo metinėms. Jame dalyvavo Pandėlio gimnazijos 3 klasės mokiniai su mokytoja Daiva.
Martynas Vainilaitis  gimė 1933 metų sausio 26 d.  Mergežerio kaime, Varėnos rajone. Mokėsi Mergežerio, Varėnos, Griškabūdžio mokyklose, studijavo Vilniaus valstybinėje konservatorijoje, teatriniame fakultete, kur įgijo aktoriaus specialybę. Daug metų ne tik dirbo žurnalų „Genys“,  „Žvaigždutė“, „Moksleivis“, laikraščio „Lietuvos pionierius“ redakcijose, bet ir rašė eilėraščius, mitologines pasakas vaikams. Išleido daugiau kaip 30 poezijos - eilėraščių, poemų, eiliuotų pasakų - knygų vaikams. Visose poeto knygose gražiai sušvyti lietuvių poezijos vaikams geriausios ypatybės: jautrus melodingumas, vaizdo ir jausmo gyvumas, lyrizmas, humoras, tautosakos ir mitologijos elementai.
Martyno Vainilaičio eilės skamba tarsi muzika, todėl daugybė jo eilių virto dainomis. Poetas pasakodamas apie save yra sakęs: „Iš pintinio lopšio išlipęs, išmokau dainuoti. Ir dainuoju lig šiolei. Girdžiu smilgų vargonus, matau, kaip vabaliukai šoka... Jau vaikystėje visi gamtos tvariniai man būdavo gyvi. Ir dabar gyvi. Net šalna, man regis, iš Mėnulio atkeliavusi  būtybė. Ir vėjas, ir lietus – gyvos būtybės. Knygos, tėvo pasakos ir dainos, motulės lopšinės melodija, gamtos artumas ir grožis – štai iš ko susidėjo mano vaikystė“. Būsimasis poetas jau pradinėje mokykloje pradėjo rašyti eilėraščius. Jam labai svarbi buvo gamta, spalvos, tautosaka, ypač sakmės, kurias studijavo ir išreiškė eilėmis.
Mokiniai į biblioteką atsinešėte savo piešinius, kuriuose pavaizdavo šaltį, žiemą, žiemos pramogas. Bibliotekoje mokiniai apžiūrėjospaudinių parodą „Martynas Vainilaitis poetas su vaiko širdimi“. Bibliotekininkė ir vaikai skaitė Martyno Vainilaičio eilėraščius ir bandė susieti su piešiniais, nes poeto kūryboje taip pat daug eilėraščių apie šaltį, žiemą, žiemos pramogas. Vėliau truputį plačiau panagrinėjo nuotaikingą eilėraštį „Aguonos skarelė“ bei dainavo daineles Martyno Vainilaičio tekstais.
Martyno Vainilaičio eilėraščiai vaikams neabejotinai priklauso lietuvių vaikų literatūros aukso fondui. Šmaikščius ir humoristinius eilėraštukus vaikai noriai skaito ir mokosi, su jais užaugo jau kelios kartos!
Pandėlio m. bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Virginija Konstanblackienė