Edukacinis užsiėmimas „Drugelių medis"

Atgal

Edukacinis užsiėmimas „Drugelių medis"

Juodupės miestelio biblioteka


Karpiniai – tai liaudies meno šaka, artima grafikai. Jie priklauso vienai iš dailės šakų. Jų ištakos susijusios su rytų šalių, konkrečiai Kinijos, menu. Žinoma, kad seniausieji karpiniai buvo sukurti net prieš du tūkstančius metų. Taip yra todėl, kad Kinijoje popierius buvo išrastas būtent prieš tiek laiko ir tik nuo tada ir atsirado galimybė karpyti ir kurti karpinius. Per kitas Europos šalis, kartu su popieriumi, jie atkeliavo ir į Lietuvą. Karpiniai atspindi originalią liaudies kūrybinę savimonę, vieno ar kito krašto etninę kultūrą. Pats karpinys – tai unikalus kūrybinis darbas iš popieriaus, sukurtas žirklių ar rėžtuko pagalba.
Kiekvienas darbas vertas pabandymo, o pabandžius gimsta tikri meno kūriniai. Su tokia mintim juodupietės rinkosi į edukacinių užsiėmimų ciklo pirmąjį užsiėmimą. Užteko tik pasitelkti fantaziją, o toliau darbas vyko savaime. Piešėme, kirpome, lyginome ir klijavome. 
Antrojo užsiėmimo metu susipažinome su dekoraciniais skylamušiais. Mūsų iškirpti medeliai pražydo žiedais ir pasipuošė drugeliais.
Vyresnioji bibliotekininkė R. Bernatonienė