Tarptautinė arbatos diena

Atgal

Tarptautinė arbatos diena

Kavoliškio kaimo biblioteka


Arbata – tai vienas iš dažniausiai vartojamų gėrimų. Ją pralenkia tik vanduo. Rytuose arbatą tūkstančius metų laiko geros sveikatos, laimės ir išminties šaltiniu, o lietuvių senoliai naudodavo įvairiausius arbatžolių nuovirus, užpilus kaip vaistus, priemones gerinti sveikatą susirgus. Gruodžio 15 dieną Kavoliškio bibliotekoje rinkosi knygų bičiuliai paminėti Tarptautinę arbatos dieną. Arbata – neatsiejama skaitymo dalis, tad maloniam laikui su gera knyga, rekomenduojama pasidaryti gardžios, kvapnios arbatos.
Skanaudami  įvairių žolelių arbatas, besišnekučiuojant prie arbatos puodelio, dalinomės pasakojimais apie gėrimo tradicijas. Apie tai kokias arbatas geriame namuose, kokiomis gydomės kai susergame. Aptarėme Vladimiro Chochlačiovo knygą „Viskas apie arbatą“. Knygoje pasakojama, kaip atrastas arbatmedis, aprašomos nuostabios jo ypatybės, atskleidžiama arbatos reikšmė įvairių tautų gyvenime, supažindinama su arbatos auginimo, perdirbimo ir vartojimo praktika, tradicijomis, įdomybėmis. Šimtmečiais arbata įkvėpdavo menininkus, sustiprindavo religinius išgyvenimus, atliko itin svarbų vaidmenį plėtojantis pasaulinei prekybai ir net įplieksdavo didžiausius karus. Joks kitas gėrimas neturėjo tokios įtakos šitokiai gausybei žmonių kaip arbata.
Po arbatos degustavimo, žaidėme stalo žaidimą „Mesk kauliuką ir laimėk“. Žaidžiant stalo žaidimus apima teigiamos emocijos. Džiaugsmas, juokas, azartas bei, žinoma, noras laimėti. Pozityvios emocijos teigiamai veikia. Tokiu būdu galima ne tik turiningai ir naudingai praleisti laiką, bet ir išmokti strateguoti ir planuoti savo ėjimus, taip pat sužinoti daug naujos informacijos, pavyzdžiui, apie geografiją arba istoriją, ir, be abejo, pailsėti nuo kasdienybės. Žaidžiant ne tik įdomiai, bet ir naudingai praleidome laiką. Su gera nuotaika linkėjome vieni kitiems gražių, ramių ateinančių  švenčių, bei su nekantrumu laukiame kitų susitikimų.
Kavoliškio filialo vyresn. bibliotekininkė Jūratė Bulavienė