Edukacija „Advento vainikas“

Atgal

Edukacija „Advento vainikas“

Lukštų kaimo biblioteka


Lapkričio 26 dieną Lukštų bibliotekoje susirinkome į edukaciją „Advento vainikas“.
„Adventas“ – susikaupimo laikotarpis prieš didžiąsias Žiemos šventes: Šv. Kūčias, Šv. Kalėdas, Naujuosius metus. Tai šventės, kai namuose norisi šilumos ir jaukumo. Advento simbolis vainikas, Šv. Kūčių, Šv. Kalėdų Naujųjų metų simbolis eglutė. Taigi laikas Advento vainikui. O kad gaminti būtu smagiau, visus norinčius sukviečiau į biblioteką.
Advento vainikai anksčiau buvo pinami iš eglių bei pušų šakelių, kurios simbolizuoja amžiną gyvenimą. Jis pinamas apskritimo formos - tai amžinumo ir vienybės ženklas, reiškiantis niekada negęstančią saulę ir jos metinį ciklą.
Pinti vainiko atėjo vaikai ir moterys. Visi pasitelkėme savo fantazijas ir pradėjome vainikų gaminimą. Beveik visi pagrindu ėmėme kartoną, tik vienas vainikas buvo nupintas iš beržo šakelių.
Pasiruošę pagrindus, komponavome vaizdą. Dėliojome eglių, pušų šakeles, medžių samanas, eglių, kėnių kankorėžius, džiovintus apelsinus, žirginėlius, džiovintas citrinas, erškėtuoges, kaštonus, cinamono lazdeles, rojaus obuoliukus, dirbtines gėles, dirbtinius karoliukus.
Sudėję viską suklijavome karštais klijais. Dar vainikus apipurškėme dirbtiniu sniegu, o kad greit nenubyrėtų spygliukai purškėme ir lako. Vaikams reikėjo kantrybės dėliojant, klijuojant, rūpėjo kuo greičiau užbaigti ir pažaisti kompiuteriu. Visgi visi norintys pasigaminome vainikus. Laikas praėjo lyg akimirka, rezultatas – puikūs Advento vainikai. Baigę darbus pabendravome prie arbatos puodelio.
Vainikus gamino Bronė Kostina, Renė Dikmanienė, Simona Teseckaitė, Nojus Bartlevičius, Kajus Lapienis, Skaiva Bartkevičiūtė, Mantas Kuosa ir aš. Visi dirbome kartu, pasikonsultuodami, pasidėdami vienas kitam.
Advento vainikai pasiekė kaimo namus, kartu atnešdami artėjančių švenčių laukimą, žvakių šilumą ir ramybę. Bus smagiau laukiant  Šv. Kučių, Šv. Kalėdų, Naujųjų metų.