Paminėta Šiaurės šalių literatūros savaitė

Atgal

Paminėta Šiaurės šalių literatūros savaitė

  2022-11-28

Kaip įprasta, lapkritį, kuris atkeliauja su tamsa, darganomis, šaltukais ir vėju, jau daugiau nei du dešimtmečius rengiama Šiaurės šalių literatūros savaitė. Tai Šiaurės šalių asociacijų „Norden“ sąjungos organizuojama kasmetinė tradicinė šviesos ir knygos šventė, puoselėjanti senąją pasakojimų tradiciją, suteikianti progos vaikams ir suaugusiems susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais, kviečianti tamsiuoju vėlyvo rudens metu susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį. Pagrindinė savaitės idėja yra labai paprasta: visiems kartu susibūrus žvakių šviesoje skaityti knygą. Visą savaitę tūkstančiuose bibliotekų, mokyklų bei kultūros įstaigų Šiaurės šalyse ir jų kaimyninėse šalyse organizuojami knygų skaitymai, parodos, pokalbiai, kiti kultūriniai renginiai.
Šių metų Šiaurės literatūros savaitės tema – gamta Šiaurėje, tad skaitymams parinktos žmogaus santykį su gamta atskleidžiančios knygos. Meilė ir pagarba gamtai yra giliai persismelkusi mūsų kultūroje ir užima svarbią vietą Šiaurės šalių literatūros ir pasakojimų tradicijose. Šiaurietiška gamta mus ne tik sieja, bet ir byloja mums apie įvairovę ir turtingumą atšiauriame Žemės lopinėlyje.
„Šiaurės šalių literatūros savaitės 2022“ metu kiekvieną dieną Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriuje šurmuliavo būriai mažųjų skaitytojų. Pirmadienį ir ketvirtadienį mažieji smalsučiai iš mokyklos-darželio „Ąžuoliukas“, darželio-mokyklos „Varpelis“, lopšelio-darželio „Nykštukas“, Juozo Tūbelio progimnazijos dalyvavo didžiojoje skaitymo balsu dienoje „Auštant“, kur jaukioje žvakių šviesoje bibliotekininkė Nadiežda Ivanova kartu su vaikais skaitė Malin Kivelä, Linda Bondestam, Martin Glaz Serup šilto humoro kupiną paveikslėlių knygą „Jei sutiktum lokį“. Visi vaikai aktyviai dalyvavo įdomioje diskusijoje, ką daryti miške sutikus lokį, kurioje nuskambėjo įvairiausi atsakymai. Teisingiausius atsakymus vaikai sužinojo iš knygos: negalima bėgti, lipti į medį, šokti į vandenį, o – elgtis ramiai ir apgalvotai, nedaryti staigių judesių ar skleisti garsų, siekiant jį išgąsdinti. Juk mes esame pas lokį svečiuose, todėl netgi galime pavaišinti jį savo sausainias ar kitais skanėstais, nesiartindami prie plėšriojo žvėries, o po to ramiai ir tyliai pasišalinti. Skaitymo dienoje vaikams labai patiko pabūti ne tik mažaisiais keliautojais, bet ir mažais lokiukais, pažaisti smagų žaidimą.
Taip jau sutapo, kad lapkričio 14 d. minimas ir švedų vaikų rašytojos Astridos Lindgren gimtadienis. 2-4 klasių klasių mokiniai iš Juozo Tūbelio ir Senamiesčio progimnazijų antradienį ir trečiadienį atvyko į šiltus edukacinius užsiėmimus „Svečiuose pas Astridą Lindgren“, skirtus mylimai viso pasaulio vaikų rašytojai, įžymiai kultūros veikėjai, gamtosaugininkei A. Lindgren. Čia jie dalyvavo betarpiškuose pokalbiuose su mylimiausia A. Lindgren knygų heroje Pepe Ilgakojine: nepaprastai stipria, neišauklėta, bet geros širdies mergaite, apvertusia aukštyn kojomis visą vaikų literatūrą. Pepė Ilgakojinė (bibliotekininkė Aušra Žukauskienė) išradingai pristatė nepaprastą žymiosios rašytojos asmenybę, vaikai išgirdo ir sužinojo daug naujo. Jie kartu su Pepe žaidė smagius žaidimus, sprendė keblius galvosūkius, žiūrėjo nostalgišką filmuką apie garsiąją rašytoją. A. Lindgren iš viso parašė 34 knygas, kurių didžioji dauguma sulaukė nepaprasto pripažinimo. Šios rašytojos knygos yra ypač skaitomos ir bibliotekoje. Visiems labai patiko galvosūkis, kuriame buvo siūloma pasitikrinti savo žinias. Kiekvienas dalyvis gavo kortelę, kurioje buvo pavaizduotas A. Lindgren knygos viršelis be pavadinimo, kurį reikėjo atspėti. Užduotį palengvino spaudinių paroda „Ją skaito viso pasaulio vaikai“, skirta švedų rašytojos Astridos Lindgren 115-osioms gimimo metinėms paminėti, kurioje buvo galima rasti beveik visas rašytojos knygas, išleistas lietuvių kalba. Rašytoja sukūrė tokius legendinius personažus kaip Pepė Ilgakojinė, Karlsonas, kuris gyvena ant stogo, Emilis iš Lionebergos, Ronja plėšiko duktė, Broliai Liūtaširdžiai ir daugelį kitų. „Svečiuose pas Astridą Lindgren“ laikas visiems prabėgo smagiai ir nepastebimai, skirstytis visiškai nesinorėjo.
Biblioteką, kaip ir kasmet, puošė Šiaurės šalių literatūros savaitės plakatas – Norvegijos dailininko Nikolajaus Astrupo „Revebjeller“ (liet. rusmenės). Tai yra vienas žinomiausių N. Astrupo darbų, jame vaizduojamas spalvingas Jölsterio kraštovaizdis. Rusmenės buvo vienos mėgstamiausių dailininko gėlių, šias gėles jis augino savo namų sode, jas dažnai tapydavo savo paveiksluose.
Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiai, kuriuose apsilankė virš dviejų šimtų vaikų, suteikė progą visiems susipažinti su Šiaurės šalių literatūros lobiais bei tradicijomis. Renginių savaitė baigėsi, bet liko nepamirštami įspūdžiai, patirti kartu su draugais svečiuojantis bibliotekoje, liko šiltas prisilietimas prie knygos ir naujų, smagių susitikimų laukimas.
Bibliotekininkė Sigita Tvirkutienė