Edukacinė popietė „Uždekime gėrio žvakelę“

Atgal

Edukacinė popietė „Uždekime gėrio žvakelę“

Kazliškio kaimo biblioteka


Adventas-rimties ir susikaupimo metas, kartu tai laukimas didžiųjų žiemos švenčių – Šv. Kalėdų. Lapkričio 23 dieną 13 val. Kazliškio kaimo bibliotekoje vyko edukacinė popietė „Uždekime gėrio žvakelę“. Apie Advento laikotarpio tradicijas, Advento vainiko raidos istoriją ir simboliką paskaitė bibliotekininkė Z. Dilbienė. „Advento vainikas – tai tarsi kalendorius, ženklinantis artėjančią Kalėdų šviesą, nes su kiekvienu Advento sekmadieniu vainikas vis šviesesnis. Advento vainikas į Lietuvą atkeliavo iš germaniškų kraštų ir anksčiausiai paplito Klaipėdos krašte. Pats Advento vainikas yra apskritimo formos ir simbolizuoja amžinumą vienybę, taip pat jo reikšmę galima aiškinti kaip saulės metinį ciklą. Tokia forma išreiškiama ir Kristaus paslaptis. Vainikas puošiamas visžaliais augalais: žaliuojančios eglės arba pušies šakomis, kurios simbolizuoja nesibaigiantį amžiną gyvenimą. Advento vainikas pirmą kartą buvo uždegtas XIX a. Hamburgo mieste 1839 metais evangelikų bažnyčios pastoriaus Johannas Heinrichas Wicherna iniciatyva. Jaunas evangelikų bažnyčios pastorius buvo suteikęs vargšams elgetaujantiems gatvėje vaikams pastogę, rūpinosi, kad jie būtų pamaitinti ir įgytų profesiją. O kad vaikams šis laikotarpis būtų sakralesnis jis sugalvojo, kad kiekvieną dieną būtų uždegama po vieną žvakutę ant medinio rato. Aštuonioliktojo šimtmečio pabaigoje liko tik keturios žvakės, atitinkančios keturis Advento sekmadienius: trys violetinės ir viena rožinė. Violetinė išreiškia atgailą ir grįžimą pas Viešpatį, rožinė - džiaugsmą dėl gimsiančio Jėzaus. Todėl rožinė žvakė uždegama trečiąjį Advento sekmadienį skirtą džiaugsmui“.
Vėliau vyko edukacija - Advento vainiko pynimas, kurį vedė Liucija Guzevičiūtė. Kiekviena atėjusi nusipynė tradicinį Advento vainiką, kurį papuošė, kankorėžiais, sausais žolynais. Pačių rankomis pagaminti vainikai– išties nuostabaus grožio. Todėl bibliotekoje visos iš karto pajutome kalėdinę nuotaiką. O ir baltas sniegelis už lango dar labiau padėjo suprasti, kad gražiausios žiemos šventės – visai ne už kalnų.
Advento vainikai papuoš namus ir kiekvieną sekmadienį bus uždegamos žvakės, kurios primins tikrąją jo prasmę, - Kristaus gimimo Šv. Kalėdų laukimą, o žvakių liepsnelių tyloje sutelks pamąstymams apie nuveiktus gerus darbus, pagalbą, ištartą gerą žodį artimiesiems, pažįstamiems, kaimynams. Tad po drauge šauniai praleisto laiko, išeidamos edukacijos dalyvės viena kitai linkėjo gražaus Kalėdų laukimo.
Visų dalyvių vardu nuoširdų AČIŪ tariu Liucijai Guzevičiūtei už mokymus ir pagalbą, kuriant vainikus, bei atvežtas visas pynimui reikalingas medžiagas.
Kazliškio kaimo vyresn. bibliotekininkė Z. Dilbienė