Viktorina „Lietuvių literatūros klasika“

Atgal

Viktorina „Lietuvių literatūros klasika“

Bajorų kaimo biblioteka


Didžioji dauguma žmonių, dar mokykloje perskaitė geriausia klasika laikomas lietuvių autorių knygas. Vieni liko sužavėti, kiti kūrinių nenori net prisiminti. Greičiausiai taip yra todėl, kad šie kūriniai į rankas pateko netinkamu metu.
Kai gyvenimas sukasi aplink tai, kiek širdelių sulaukė socialiniuose tinkluose publikuota nuotrauka, Žemaitės „Petras Kurmelis“ įspūdžio nepadarys. Tačiau ateina laikas, kai į klasikos kūrinius verta atsigręžti, perskaityti iš naujo ir atrasti, kur slypi jų grožis, svarba.
Rugsėjo 21 d. Bajorų bibliotekoje vyko viktorina „Lietuvių literatūros klasika“. Buvo paruošta momentinė knygų paroda „Lietuvių literatūros klasika“, joje atsispindėjo teisingi atsakymai. O jų buvo įvairiausių. Daugiausia buvo klausimų apie I. Simonaitytę, Maironį, A. Vienuolį. Šie autoriai pasirinkti todėl, kad šiais metais švenčiami rašytojų jubiliejai. Buvo klausimai ir apie: K. Borutą, K. Donelaitį, Žemaitę, A. Škėmą, M. Katiliškį, Šatrijos Raganą, J. Tumą-Vaižgantą, V. Mykolaitį-Putiną. Viktorinoje buvo klausimai apie rašytojų gyvenimą, kūrybą. Parinkti tekstai, kuriuos skaitė ne vien bibliotekininkė, bet ir popietės dalyvės. Kai kuriuos atsakymus dalyvės iš karto atsakydavo, o kai kur tekdavo ir gerokai paspėlioti. Šiais metais atradome Ievą Simonaitytę, gal iš viktorinos atrasime dar kažkurį autorių ar kūrinį. Skaitant tekstą Reginai Vaštakienei apie I. Simonaitytę visos kaip susitarusios sakė – tai I. Simonaitytė taip kalbėjo. Klausimas buvo: kuri rašytoja sakė, kad nereikia atsiminimų knygos muziejuje? Nors šiais metais ir daug sužinojome apie I. Simonaitytę, pateikus klausimą: kuri rašytoja tapo pirmąja Nepriklausomos Lietuvos valstybės literatūros premijos laureate? Kas parašė kūrinius: „Nebaigta knyga“ (1965), „Gretimos istorijėlės“ (1968) buvo dvejonių pasirenkant teisingą atsakymą. Vilūnė Arunienė skaitė eilėraštį „Gimtasis kraštas“. Dalyvėms sunkiai sekėsi apsispręsti ar eilėraštį parašė K. Boruta, ar Maironis. Germai Milaknienei perskaičius ištrauką iš apysakos, nuskambėjo klausimas: ištraukoje minimas kūrinio pavadinimas. Kokia apysaka, kas parašė? Ir į šį klausimą buvo sunkiau atsakyti, dalyvių nuomonės išsiskyrė. Teisingas atsakymas: apysaka „Sename dvare“, parašė Šatrijos Ragana.
Buvo klausimų lengvų, netikėtų, linksmų, rimtų, suktų. Dalyvavusios viktorinoje ne tik sužinojo daug daugiau apie lietuvių rašytojus, jų kūrinius, bet ir bibliotekininkė ruošdama klausimus, atsakymus sužinojo daug įdomios, ir naudingos informacijos.
Bajorų filialo vyresn. bibliotekininkė Virginija Krasauskienė