ĮKVĖPK KNYGŲ MAGIJOS

Atgal

ĮKVĖPK KNYGŲ MAGIJOS

Rokiškio VB


Skaitymo iššūkis „Vasara su knyga“ – rekordas
 
Septintoji skaitymo skatinimo akcija „Vasara su knyga“ šiemet pasiekė skaitymo rekordą. Lietuvos viešosios bibliotekos įkvėpti knygų magijos šią vasarą suviliojo per 30 000 žmonių. Rokiškio rajone užsiregistravusių 519 dalyvių, iš kurių 444 įveikė šią akciją. (VB – 87 skaitytojai). VB lankytojų skyriaus kolektyvas, įkvėptas magijos, su dviračiais ir iškelta „Vasara su knyga“ vėliava skleidė ją po visą Rokiškio miestą, aplankydamos savo kolegas, partnerius, draugus, o jų tarpe – ir patį Rokiškio merą, kuriam šia iniciatyva buvo padovanota skaitytojo kortelė.
Akcijos organizatorius džiugina kasmet augantis vasaros knygų iššūkio populiarumas. Šias metais perskaityta 137 220 knygų, kone trečdaliu daugiau nei 2021 m.
„Įkvėpk knygų magijos!“ – ragino „Vasara su knyga“ organizatorės apskričių viešosios bibliotekos, Lietuvos aklųjų biblioteka, savivaldybių viešosios bibliotekos, prie kurių šiemet prisijungė iniciatyvos ambasadorė Jurga Šeduikytė.
 
Dalyvauti galėjo ir skaitantys kitais formatais 
 
Skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“ dalyvauti kviečiami ir skaitytojai, turintys regos negalią, autizmo spektro sutrikimų, disleksiją ar panašių sunkumų, dėl kurių jie negali skaityti spausdinto teksto.  
„Mums atrodo, kad nori skaityti – imi ir skaitai. Tačiau viskas nėra taip paprasta žmonėms, negalintiems skaityti įprastai, – sako Lietuvos aklųjų bibliotekos direktorė Inga Davidonienė. – Nei knygynai, nei bibliotekos jiems padėti dažniausiai negali. Kitaip skaitantiems reikalinga kitokia – prieinamo skaitmeninio formato – knyga.
Virtualioje bibliotekoje ELVIS (elvislab.lt) saugoma daugiau nei 14 000 pavadinimų leidinių tiems, kas negali skaityti įprastai. Pakvieskime savo artimąjį, draugą, tėtį ar mamą praverti virtualios bibliotekos ELVIS duris, kad įkvėpti knygų magijos galėtų visi. Juk garsinės knygos pasakojama istorija – ne mažiau magiška.“ 
 
Populiariausių knygų TOP 10
 
Antuano de Sent Egziuperi „Mažasis princas“;
Jack London „Baltoji iltis“;
Delia Owens „Ten, kur gieda vėžiai“;
Nora Ikstena „Motinos pienas“;
Kristina Sabaliauskaitė „Petro imperatorė“;
Ana Frank „Dienoraštis“;
Justinas Marcinkevičius „Grybų karas“;
Nichol Evans „Arklių užkalbėtojas“;
Vytė Nemunėlis „Meškiukas Rudnosiukas“;
Jonas Biliūnas  Kliudžiau“.
 
Dovanos iššūkio laimėtojams
 
Pagrindinė projekto rėmėja – išmaniųjų technologijų bendrovė „ Xiomi“ apdovanojo burtų keliu išrinktus laimėtojus. Pagrindinė dovana – planšetinis kompiuteris su belaidėmis ausinėmis atiteko skaitytojai iš Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės – Bitės viešosios bibliotekos. Dar 46 laimingiesiems išdalinti mobilieji telefonai, belaidės ausinės, išmaniosios apyrankės, nešiojamieji nuotraukų spausdintuvai, kuprinės.
Nelaimėjusieji taip pat neliks be prizų – kiekvienas iššūkį įveikęs dalyvis gaus akcijos atminimo dovanėlę – spalvingą knygų skirtuką, kurį galės atsiimti savo bibliotekoje.
 
Partneriai, rėmėjai, organizatoriai
 
Projektą  „Vasara su knyga“ organizuoja Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio apskričių viešosios bibliotekos ir Lietuvos aklųjų biblioteka drauge su Lietuvos savivaldybių viešosiomis bibliotekomis. Projektu siekiama skatinti visuomenę domėtis literatūra, skaitymu. Visoje šalyje vykstantis projektas „Vasara su knyga“ Skaitymo iššūkis kviečia įvairaus amžiaus žmones skaityti penkias pasirinktas knygas pagal tam tikras temas. Varžytuvių metu galima ne tik skaityti knygas, bet ir dalyvauti kituose įvairiuose konkursuose.
 
 
Pagrindinis informacinis partneris – LRT, pagrindinis akcijos rėmėjas – Xiaomi.
 
VB lankytojų skyriaus vyresn. bibliotekininkė edukacijai Valda Bugailiškienė