Vilnoniukų atostogos Rokiškyje

Atgal

Vilnoniukų atostogos Rokiškyje

  2022-09-01

Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriuje rugpjūčio mėnesį buvo eksponuojama jaukių kūrybinių darbų paroda „Vilnoniukų atostogos Rokiškyje“. Parodos autorė - biomedicinos mokslų daktarė, Jaunųjų meistrų meno mokyklos (Young Masters Visual Art School) įkūrėja ir vadovė, zarasietė Virginija Kuosaitė Knowles, su šeima gyvenanti šiaurės Anglijoje. Nuo mažumės gabi dailei, ji lankė J. Vienožinskio dailės mokyklą Vilniuje ir Harrow dailės mokyklą Londone. Šiuo metu visas jėgas V. Kuosaitė Knowles skiria vaikų meniniam ugdymui: Bradfordo Jaunųjų meistrų meno mokykla įkurta 2014 m ir globoja gabius ir neįgalius vaikus. Čia vaikai gauna įvairiapusį meninį išsilavinimą ir galimybę susipažinti su labai daug įvairių technikų, neprieinamų Anglijos bendrojo pradinio mokymo rėmuose. Skulptūra, iliustracija, tekstilė, fotografija, tradicinis Islamiškas menas ir aliejinė tapyba dėstoma kaip atskiros disciplinos.
Menininkė V. Kuosaitė Knowles atvyko į gimtinę atostogų ir nudžiugino Rokiškio vaikus bei suaugusiuosius rankų darbo originaliais darbais iš vilnos ir tekstilės. Tekstilinės skulptūros menas Virginijai nauja, dar mažai išbandyta, bet labai viliojanti sritis. Kūrybinių paslapčių menininkė sužinojo iš pasaulinio garso menininko-tekstilininko Mister Finch ir per palyginti trumpą laiką pati sukūrė gražų būrį spalvingų herojų, įvairių miško gyventojų, kuriais mes turime galimybę pasidžiaugti. Autorė pati ieško medžiagų, pati maketuoja, pati siuva ir apmezga  savo herojus. Parodoje eksponuojami gerai visiems žinomi žvėrys, gyvenantys Vidutinių juostų miškų zonoje: lokys, vilkas, lapė, barsukas, ežys ir kiti. Menininkės Virginijos dėka jie įgavo naują savitą pavidalą, tapo jaukiais pasakų veikėjais.
 „Juos galima ir būtina apsikabinti bei pajusti jų skleidžiamą šilumą. Šeima ir bendravimas man yra labai svarbu, taigi ir mano augintiniai susibūrę į vieną didelę Vilnoniukų šeimą!“- kalbėjo autorė. „Ši paroda Rokiškyje yra pagarbos ženklas mano ištakoms, mano šaknims. Jei mano tėvelis, kilęs iš Meiriškėlių, giedojo taip, kad bažnyčios stogas kilnojosi, tai mamos visa šeima, kilusi iš Voverinės kaimo, siuvo, siuvinėjo, audė, peltakiavo, mereškavo ir mezgė. Man tie darbai buvo įprasti nuo mažumės. Galvoju, sąmoningai ar ne, bet jie man turėjo daugiau įtakos gyvenime, nei aš kada galėjau įsivaizduoti.“
Ši paroda sulaukė daug smalsių lankytojų, kurie paliko šiltus atsiliepimus Atsiliepimų knygoje.
 
Vyresn. bibliotekininkė Sigita Tvirkutienė
2022-08-31