PAŽINTIS SU SUOMIJOS BIBLIOTEKOMIS

PAŽINTIS SU SUOMIJOS BIBLIOTEKOMIS

  2024-12-31

2022 m. rugpjūčio 21 – 25 d. Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos specialistai kartu su tarptautinio projekto „Šeimų stiprinimas, bendradarbiaujant bibliotekoms, kaip indėlis į socialinį ir ekonominį augimą Ludzos savivaldybėje, Rokiškio rajone ir Jēkabpilio mieste“, LLI-422 (HOME) partnerių bibliotekų specialistais iš Ludzos(LV) ir Jekabpilio (LV) vyko į Suomiją, kur lankėsi penkiose bibliotekose. Buvo susipažinta su Helsinkio miesto centrinės „Pasilos“ (angl. Pasila Library) viešosios bibliotekos, Helsinkio centrinės bibliotekos „Oodi“ (angl. Helsinki Central Library Oodi), Helsinkio miesto bibliotekos „Töölö“ (angl. Töölö Library), Espo miesto „Sello“ (angl. Sello Library) ir Helsinkio universiteto bibliotekų (angl.The National Library of Finland) veiklomis.
 
Kelionės metu bibliotekų specialistai iš Latvijos ir Lietuvos susipažino su Suomijos bibliotekų sistema bei jų teikiamomis paslaugomis. Sostinės regiono bibliotekos yra susibūrusios į skėtinių bibliotekų tinklą HelMet, kuris apjungia Helsinkio, Espoo, Kauniainen ir Vantaa miestų bibliotekas. HelMet elektroninė biblioteka yra pati didžiausia Šiaurės šalyse. Suomijos bibliotekos yra vienintelės nekomercinės įstaigos. Jos integruotos į bendruomenės lankomiausias vietas, yra šiuolaikiškos, modernios, gausiai aprūpintos dokumentų ir periodinių leidinių fondais.Bibliotekose vyrauja savitarnos sistema, populiarios e. knygos. Su mokyklomis dirba savivaldybių bibliotekos, todėl nėra mokyklinių bibliotekų. Didžiosios Suomijos bibliotekos turi bibliobusus, kurie pristato knygas bei teikia kitas bibliotekines paslaugas pagal iš anksto sudarytą tvarkaraštį iš vienos vietos į kitą, kad gyventojai gautų bibliotekų paslaugas nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos. Suomijos bibliotekose esančios jaukios erdvės, pritaikytos visiems lankytojų poreikiams.
 
Didžiausią įspūdį bibliotekų specialistams paliko pačiame Helsinkio centre įsikūrusi „Oodi“ biblioteka, kuri 2019 metais Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (IFLA) Pasaulio bibliotekų ir informacijos kongrese buvo išrinkta „Viešosios bibliotekos metų apdovanojimo laureate“. „Oodi“ bibliotekos didžiulės erdvės skirtos ne tik skaitymui, mokymuisi bet ir žmonių bendravimui, buvimui kartu. Bibliotekoje galima ne tik skolintis knygas, bet ir pažiūrėti filmą  kino teatro salėje, organizuoti renginius moderniose erdvėse, studijoje su įvairiausia muzikos įranga galima kurti, atlikti, įrašyti ir klausytis muzikos kūrinių bei skolintis instrumentus, dirbti vienam ar su grupe, norintys imtis rankdarbių čia gali siuvinėti ir siūti, kartu su draugais gaminti ir pietauti, išmokti sumodeliuoti 3D modelį ir jį pasigaminti, smagiai leisti laiką virtualių žaidimų zonoje, apžiūrėti virtualios realybės ekspozicijas, šiuolaikinio meno darbus,naudotis laikino biuro vieta su kompiuteriais, spausdintuvais, skeneriais, belaidžiu internetu ir kita. Lankytojams kainuoja tik medžiagos, o studijas ir kambarius tereikia rezervuoti per Helsinkio miesto rezervavimo sistemą „Varaamo“ naudojantis „Facebooko“ arba „Gmail“ paskyra. Tai galioja ir miesto svečiams. Bibliotekų specialistus nustebino tai, kad knygas čia skirsto ir į reikiamas vietas nuveža robotai.
 
Visas penkias stažuotės dienas bibliotekų specialistai iš Latvijos ir Lietuvos dalinosi patirtimis, aptarė bibliotekų  teikiamų paslaugų panašumus ir skirtumus. Įdomi ir naudinga Suomijos kolegų patirtis įkvepia tobulinti savo veiklą ir siekti pritaikyti gerąją patirtį.
 
Išvyka organizuota įgyvendinant 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Šeimų stiprinimas, bendradarbiaujant bibliotekoms, kaip indėlis į socialinį ir ekonominį augimą Ludzos savivaldybėje, Rokiškio rajone ir Jēkabpilio mieste“, LLI-422 (HOME).
 
Projektą finansuoja Europos Sąjunga.

Plačiau apie projektą.