Tradicinė kraštiečių šventė „Rudeninės gandrinės“ Laibgaliuose

Atgal

Tradicinė kraštiečių šventė „Rudeninės gandrinės“ Laibgaliuose

Laibgalių kaimo bibliotekoje


Rugpjūčio 13 dieną Laibgalių kaime vyko  tradicinė kraštiečių šventė „Rudeninės gandrinės“. Tik rudeniu čia nė nekvepėjo. Visus šventės dalyvius pasitiko vasariškai šiltas oras, žydintys gėlių žiedai ir šventiškais balionais pasipuošęs kaimas. Šventė šįkart buvo skirta Laibgalių bendruomenės 20-mečiui.
Šventės pradžioje visi rinkosi prie koplytstulpio – „Rūpintojėlio“, kuris buvo iškilmingai pašventintas. Čia pat vyko Šv. Mišios už gyvus ir mirusius Laibgalių kaimo gyventojus. Mišias aukojo kunigas Egidijus Vijeikis. Už savo darbą buvo pagerbtas „Rūpintojėlio“ skulptūros autorius Gintaras Varnas, o šventės vedėjai teatro ir kino aktoriai bei dainuojamosios poezijos atlikėjai Emilija Latėnaitė ir Juozas Gaižauskas atliko dvi nuostabias dainas. Vėliau visi šventiška eisena patraukė link kaimo scenos, kur vyko pagrindinė šventės dalis. Čia skambėjo, ne tik Lietuvos, bet ir Laibgalių kaimo himnas. Lietuvos Respublikos vėliavą, iškilmingai pakėlė Jūžintų seniūnas Vytautas Stakys bei Seimo narė Vilija Targamadzė. Sveikinimai, dovanos, padėkos buvo teikiami visą vakarą: tylos minute pagerbti Anapilin iškeliavę garbingi mūsų krašto žmonės, pasveikinti šių metų jubiliatai, dovanos ir sveikinimai įteikti Laibgalių naujagimiams ir naujakuriams. Žinoma, daugiausia sveikinimų, dovanų ir gražių palinkėjimų sulaukė 20 – ąjį jubiliejų švenčianti Laibgalių bendruomenė ir jos vadovė Vanda Cicika. Šventėje dalyvavo daug žymių žmonių: Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas, Jūžintų seniūnas Vytautas Stakys, Seimo nario Vidmanto Kanopos patarėja Dainora Mineikienė, Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko pavaduotoja, profesorė Vilija Targamadzė. Salų dvaro šeimininkė, tautodailininkė Birutė Dapkienė, muziejaus Laibgaliuose įkūrėjas Vaclovas Kontrauskas, Rokiškio vietos veiklos grupės bei rajono nevyriausybinių organizacijų atstovė Raimonda Stankevičiūtė – Vilimienė. Visus susirinkusius linksmino Žiobiškio folkloro ansamblis „Vengerinė“, net iš Marijampolės Rajono Kalvarijos kaimo atvykusi kapela „Giminės“. Šokti kvietė grupė „Holiday“. Šventėje netrūko įvairių veiklų ir edukacijų. Visus sužavėjo Žiemgalos krašto kulinarinė programa, Rokiškio tautodailininkų edukacinė programa „Tapyba ant vandens“. Neliko nuskriausti ir mažieji šventės dalyviai. Čia pat vyko „putų šau“, spalvinimas ant veidukų. Mažieji linksminosi ant spalvotų batutų, vaišinosi cukraus vata. Žinoma, pats svarbiausias šventės akcentas yra Laibgalių gatvių kvartalų pasirodymai. Šiais metais jie buvo kuriami tema „Liaudiškų dainų motyvais“. Pasirodymus lydėjo ne tik šypsenos ir juokas, bet ir gausūs žiūrovų aplodismentai. Visus žavėjo paprastų kaimo žmonių išmonė, kūrybiškumas ir drąsa. Šventės pabaigoje scenos šeimininkai Juozas Gaižauskas ir Emilija Latėnaitė padėkojo visiems, savo finansais, geranoriškumu ir darbais prisidėjusiems prie šios šventės.
Labai smagu, kad į šventę atvyksta ne tik Laibgalių kaimo gyventojai, bet ir jų draugai, giminės, pažįstami, bendradarbiai. Jau keleta dienų prieš šventę kaimas tarsi atgyja, daugelis pasisvečiuot atvykusiųjų apsilanko ir bibliotekoje. Laibgalių kaimo biblioteka taip pat prisideda rengiant „Rudenines gandrines“. Bibliotekininkė dalyvauja susirinkimuose, padeda puošti Laibgalių lauko erdves, o šventės metu visada sutinka ir palydi muzikos kolektyvus, kurie su malonumu aplanko bibliotekoje įsikūrusį „Gandrų muziejų“. Tačiau už įvykusią šventę, gerą nuotaiką, malonų bendradarbiavimą dėkojame Laibgalių bendruomenės pirmininkei Vandai Cicikai.