Mindaugo karūnavimo šventė Laibgaliuose

Atgal

Mindaugo karūnavimo šventė Laibgaliuose

Laibgalių kaimo biblioteka


Liepos 6 – ąją minima Lietuvos valstybės įkūrėjo kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi diena. Su šia švente susijusi labai graži ir unikali tradicija, lygiai 21 valandą viso pasaulio lietuviai, nesvarbu, kur jie bebūtų, gieda „Tautišką giesmę“. Nors ši, nuostabi, idėja gimė tik 2009 – aisiais, švenčiant Lietuvos valstybės tūkstantmetį, ji jau tapo tradicija, bei lietuvių tapatybės simboliu visame pasaulyje. Štai ir šiandien vykusi Mindaugo karūnavimo šventė Laibgaliuose sutraukė didžiulį būrį žmonių, ne tik Laibgalių kaimo gyventojų, bet ir daugybę svečių. Šiemet visi buvo pakviesti į Birutės ir Alfredo Dzikavičių sodybą. Jau nuo 18 valandos vyko edukacija „Akmenskaldystė“, kurią vedė edukatorius Vytautas Šemelis. Edukatorius papasakojo daug įdomių ir svarbių dalykų apie akmenis, paaiškino kokių taisyklių ir atsargumo priemonių reikia laikytis norint skaldyti akmenį, kam naudojamas skaldytas akmuo, kas reikalinga norint imtis šio amato. Išklausę teorines žinias daugelis išbandė praktiškai. Padirbėję, sušilę ir truputį pavargę visi liko nustebinti ir pradžiuginti, nes visiems pavyko įveikti akmenį ir jį suskaldyti. Po įdomios ir neįprastos edukacijos galėjome pasidžiaugti ekskursija po gamtos prieglobstyje įsikūrusią sodybą. Visus sužavėjo žydintys, šeimininkų rankomis išpuoselėti gėlynai, vandens telkiniai, miško takeliai, čiurlenantys fontanai. Malonu buvo prisėsti ant medinių suolelių, gėrėtis vandens malūnėliu, bei žibintais įrengtais pačiame vandens telkinyje. Daugelis skubėjo fotografuotis ir išsaugoti šiuos nuostabius vaizdus.
Vėliau visi žiūrėjome Obelių bendruomenės teatro spektaklį pagal Viktorą Miliūną „Nakties paukščiai“ (Režisierė Aldona Žekienė). Spektaklis sužavėjo kasdieniško gyvenimo subtilybėmis, kuriose įpinta daug humoro elementų. Žiūrovams teko ne vieną juoko ašarą nubraukti, o aktorius palydėti gausiais aplodismentais ir padėkos žodžiais.
Prieš pat 21 val. išgirdome  Jono Kepenio ir jo dukros Karolinos atliekamą dainą, o vėliau visi pakilome drauge giedoti mus visus vienijančią ir pakylėjančią „Tautišką giesmę“. Mes visi esame įvairūs ir be galo skirtingi, bet visų mūsų širdyse yra vieta skirta tėvynei, skirta Lietuvai. Skambant giesmei mes išgyvename nepamirštamą vienybės ir pasididžiavimo akimirką.