Šeimų festivalis HOME Rokiškyje

Atgal

Šeimų festivalis HOME Rokiškyje

  2022-06-20

Birželio 11 d., Rokiškio viešojoje bibliotekoje vyko smagus ir kūrybiškas tarptautinis šeimų festivalis HOME. Gausus šeimų būrys atvyko iš Jekabpilio (LV) ir Ludzos (LV) miestų, rinkosi šeimos ir iš Rokiškio rajono. Šventę pradėjo netikėtai „nuo stogo“ nusileidęs gerai žinomas knygos personažas Karlsonas, kuris visus kvietė šokti, iš didelės puodynės dalino saldainius. Bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė pasveikino festivalio dalyvius, pasidžiaugė projekto suteiktomis galimybėmis, padėkojo projekto partneriams.
Atvykę dalyviai išsitraukė skirtingų spalvų namukus, taip  susiskirstydami į  tris grupes. Veiklos vyko trijose stotelėse. Geltonos spalvos namukus pasirinkę dalyviai stebėjo „Mokslinio šou atradėjų“ smagią parodomąją programą. Gamino sniegą, stebėjo besiveržiantį ugnikalnį, ragavo šaldytus kukurūzus. Žalią spalvą pasirinkę – dalyvavo dailininkės Astos Keraitienės kūrybinėse dirbtuvėlėse. Vaikai ir tėveliai dažė medinius kiškučius. Kas turėjo raudonos spalvos namukus, Ingridos Šerytės padedami piešė ant vandens (Ebru). Maišydami dažus, raitydami raštus, kiekvienas dalyvis nusipiešė nepakartojamą paveikslą. Bibliotekos erdvėse skleidėsi vaikų, tėvelių kūrybiškumas meninėse veiklose ir mokslinių laboratorijų bandymuose.
Šeimų festivalio HOME programoje teatro mėgėjai džiaugėsi lėlių teatrų spektakliais. Pirmasis pasirodė „Stalo teatras“ iš Vilniaus. Aktorius Balys Ivanauskas pasekė pasaką „Apie vieną žmogų, saulę, mėnulį ir vėją“, scenografė Saulė Degutytė. Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos lėlių teatras „Padaužiukai“ parodė premjerinį spektaklį „Trys paršiukai“, režisierė Nadiežda Ivanova. Scenoje pasirodė projekto partnerių Ludzos rajono Istros bibliotekos lėlių teatras „Teremok“. Jie atvežė du lėlių spektaklius „Drąsūs kiškiai“ ir „Piktas šuo Laja“, režisierė Elena Kreminska. Spektaklių pasirodymus užbaigė Rokiškio kultūros centro Priemiesčio padalinio Bajoruose lėlių teatras „ČIZ“ su žaisminga ir pamokančia pasaka „Kvaila žąsis“, režisierė Nijolė Čirūnienė.
Lėlių spektakliai nepaliko abejingų jaunųjų teatro mylėtojų ir suteikė daug nepamirštamų akimirkų, dovanojo daug džiaugsmo ir šypsenų, o lėlės visiems suteikė tą nepaprastą jausmą, kuris vadinasi stebuklu.
Skambanti muzika kvietė „Flashmobui“ prie paminklo Arka. Lietuvių ir latvių šeimos, susikibę rankomis, „pastatė“ namą, kurio stoge iškilo festivalio užrašas HOME.
Kiek daug svečių, šypsenų ir vasariškos nuotaikos buvo skambančiame Rokiškio bibliotekos kiemelyje. Čia visų susirinkusių laukė smagios pramogos. Vaikai pievelėje leido muilo burbulus, žaidė lauko žaidimus. Personažai Minion ir Peliukė Minė lankstė balionus. Bibliotekos savanorės piešė „Tattoo“. Edukacinėje programoje „Afrikos būgnai“ su Gediminu Mačiuliu buvo karšta kaip tikroje Afrikoje. Ir vaikas, ir suaugęs ėmė į rankas būgną, mušė į taktą, kartojo garsus.
Gautos dovanos šeimoms iš Lietuvos ir Latvijos primins apie festivalį, kupiną nuoširdumo, kūrybiškumo, netikėtų susitikimų su knygų herojais, muzikos, šokių ir spalvų!
 
Šeimų festivalis HOME organizuotas įgyvendinant 2014–2020 m. Interreg V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Šeimų stiprinimas, bendradarbiaujant bibliotekoms, kaip indėlis į socialinį ir ekonominį augimą Ludzos savivaldybėje, Rokiškio rajone ir Jēkabpilio mieste“, LLI-422 (HOME).