XXVI bibliotekos lėlių teatrų festivalis „Kai atgyja lėlės“

Atgal

XXVI bibliotekos lėlių teatrų festivalis „Kai atgyja lėlės“

  2022-06-17

Rokiškio Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje birželio 11 d. vyko XXVI lėlių teatrų festivalis ,,Kai atgyja lėlės“. Spalvingą festivalį atidarė bibliotekos lėlių teatro ,,Padaužiukai“ režisierė ir viena iš lėlių teatrų festivalio ,,Kai atgyja lėlės“ sumanytojų Nadiežda Ivanova. Ji akcentavo lėlių teatro ir knygos svarbą vaiko gyvenime, kokie smagūs nuotykiai, stebuklingos pasakos, netikėčiausios istorijos gyvena knygų puslapiuose ir už teatrinės širmos. Festivalyje dalyvavo keturi profesionalūs ir mėgėjų lėlių teatrai.

Pirmasis pasirodė „Stalo teatras“ iš Vilniaus. Aktorius Balys Ivanauskas teatralizuotai pasekė pasaką „Apie vieną žmogų, saulę, mėnulį ir vėją“, scenografė Saulė Degutytė. Aktorius persikūnijo į pasakos personažus: diedą, bobą, tris dukteris, Saulę, Mėnulį ir Vėją. Įdomiai ir įtaigiai pasekta pasaka nepaliko nė vieno abejingo žiūrovo, kuriems labiausiai patiko diedas, kad ir buvo labai neatsakingas veikėjas, pažadėjęs į žmonas atiduoti dukterį už tai, kad Saulė pašildytų, Mėnulis pašviestų, Vėjas atgaivintų. O pasakos moralas būtų toks: nereikia naiviai tikėti jog tai, ką gali gamtos stichijos, gali ir žmogus. Teatras nebe pirmą kartą dalyvauja bibliotekos festivalyje. Buvo rodomi ne tik spektakliai, bet organizuojamos kūrybinės dirbtuvėlės ir seminarai su teatro režisiere, aktore Saule Degutyte.

Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos lėlių teatras „Padaužiukai“ parodė premjerinį spektaklį „Trys paršiukai“, režisierė Nadiežda Ivanova. Šie metai teatrui išskirtiniai. Per 27 m. teatro gyvavimo istorijoje, pirmą kartą spektaklyje vaidino šeimos. Spektaklis „Trys paršiukai“ – tai linksmas, nuotaikingas ir pamokantis vaidinimas. Žiūrovai sutiko tris  paršiukus ir sužinojo, kaip gi jiems sekėsi statytis namukus. Pasaka pamokė darbštumo, atsakomybės ir pagarbos bei meilės savo artimiesiems.

Festivalio scenoje pasirodė svečiai iš Ludzos rajono Istros bibliotekos (Latvija). Bibliotekų lėlių teatrus „Teremok“ ir „Padaužiukai“ sieja bendradarbiavimas ir sena draugystė. Vieni pas kitus važiuoja į šventes, dalinasi patirtimi ir džiaugiasi vieni kitų darbais. Šį kartą lėlių teatras „Teremok“ atvežė du spektaklius „Drąsūs kiškiai“ ir „Piktas šuo Laja“, režisierė Elena Kreminska. Spektaklyje „Drąsūs kiškiai“ penki kiškučiai savo drąsa ir vienybę išgąsdino net vilką Pilką. Antrasis spektaklis ,,Piktas šuo laja“ buvo vaidinamas lietuvių kalba. Šuo Laja norėjo draugauti, bet niekaip negalėjo susirasti draugų, nes mėgo kandžiotis. Pasakos vaikams atskleidė tikrąsias vertybes apie draugystę, ištikimybę, tai gėrio triumfas prieš blogį.

Daug plojimų sulaukė Rokiškio kultūros centro Priemiesčio padalinio Bajoruose lėlių teatras „ČIZ“. Spektaklio „Kvaila žąsis“ režisierė Nijolė Čirūnienė tema – žąselė, norėdama tapti paukščių karaliene, keičiasi su kitais sparnuočiais kojomis, uodega, snapu, sparnais, kol pagaliau virsta tikra karikatūra. Pasaka baigiasi laimingai, nors dėl savo puikybės vos netapo lapės grobiu.

Lėlių teatrų pasirodymai sulaukė didelio susidomėjimo,  spektakliai nepaliko abejingų jaunųjų teatro mylėtojų ir suteikė daug nepamirštamų akimirkų, dovanojo daug džiaugsmo ir šypsenų, o lėlės visiems suteikė tą nepaprastą jausmą, kuris vadinasi stebuklu. Festivalio dalyvius pasveikino ir apdovanojo bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė.

Vaikų ir jaunimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė edukacijai Nadiežda Ivanova