Rytmetis Obelių gimnazijoje „Vilties vainikas“ skirtas gedulo ir vilties dienai.

Atgal

Rytmetis Obelių gimnazijoje „Vilties vainikas“ skirtas gedulo ir vilties dienai.

Obelių miesto biblioteka


Graži bendrystė sieja biblioteką ir Obelių gimnaziją. Birželio 14-oji tremties diena. Vėjas, lietus, tankūs debesys užkloja saulę. Atrodo gamta žymi šios dienos 1941 m. prasidėjusius siaubingus įvykius giliai įsmigusius į mūsų tautos širdį, žymintis gimtųjų namų židinio išdraskymą, skausmą ir ašaras. Pagrindinis Lietuvos trėmimo tikslas buvo pašalinti iš Lietuvos gyventojų sluoksnį, turintį aktyvią tautinę savimonę. Buvo siekiama sunaikinti ištisas šeimas. Tremtis neaplenkė nė vieno Lietuvos gyventojų sluoksnio, tačiau labiausiai nukentėjo inteligentija. Tarp visų aukų buvo beveik 1,2 tūkstančio mokytojų, 79 kunigai,  gydytojai, nuo žilagalvio iki dar ką tik gimusių.
Gimnazijos mokytojos Gita Kolosovienė, Milda Ščerbickienė, Neringa Baranauskienė  ir Vesta Kastėnienė kartu su moksleiviais pynė trispalves apyrankes kurias ne tik patys užsirišo sau , bet ir dovanojo viešnioms Obelių laisvės kovų muziejaus muziejininkei Dianai Meškauskienei bei Rokiškio raj. sav. J. Keliuočio viešosios bibliotekos Obelių miesto filialo vyresn. bibliotekininkei Gražinai Deksnienei. Nupintas ir didelis „Vilties vainikas“, kuris buvo nuvežtas prie Obelių geležinkelio stoties bėgių, taip pagerbiant tremtinius. Iš šios stoties birželio 14-18 dienomis buvo išvežta 97 gyventojai.
Vaikams muziejaus darbuotoja pasakojo tremties istoriją, siaubą ir skausmą kurį teko iškęsti. Bibliotekininkė Gražina vaikams pristatė Elvyros Žeižienės knygą „Kedrynų mergaitės istorija“. Tai knyga gauta pagal projektą „Švieskime vaikus“, primenanti mūsų tautos istoriją ir apdovanota fondo konkurso antrąja premija. Tai vienintelė realistinio žanro knyga , kuri skirta pradinių klasių mokiniams. Tremties tema nėra lengvai suvokiama to neišgyvenusiems, o ypač vaikams. Autorė gimusi ir augusi Sibire į Lietuvą su tėveliais sugrįžo būdama devynerių. Rašytoja suprantamai papasakojo knygoje apie savo gyvenimą, mokymąsi, draugus, šventes, bei kitas patirtis iš savo pačios išgyventos Sibiro tremties.
Moksleiviai skaitė ištraukas iš šios knygos.
Rytmetį vedė mokytoja Gita Kolosovienė. Ji pasidalino savo tėvelių prisiminimais apie tremtį.
Obelių miesto vyresn. bibliotekininkė Gražina Deksnienė