2022-ieji – Gyvūnų gerovės metai!

Atgal

2022-ieji – Gyvūnų gerovės metai!

Pandėlio miesto biblioteka


Pandėlio miesto bibliotekoje apsilankę Pandėlio gimnazijos 2 klasės mokiniai su mokytoja Daiva apžiūrėjo spaudinių parodą ir dalyvavo popietėje, skirtoje Gyvūnų gerovės metams paminėti.
Vaikai pasakojo apie savo augintinius, kas ir kaip jais rūpinasi. Aptarė, ar gyvūnas gali būti dovana,  ar gyvūnas yra žaislas, ar augintinis yra šeimos narys. 
Jau kuris laikas gyvūnų ženklinimas mikroschemomis yra privalomas. Antrokai sužinojo, kad kiekvienas atsakingas kačių, šeškų ir šunų šeimininkas turi pasirūpinti šia procedūra. Toks kačių, šeškų ir šunų ženklinimas prisideda prie gyvūnų gerovės. Remiantis tuo, gyvūnų ir jų savininkų duomenys įtraukiami į Gyvūnų augintinių registrą.
Išsiaiškinus, kad didžioji dalis vaikų namuose augina šuniukus, popietėje vaikai stengėsi geriau pažinti pirmuosius žmonių talkininkus, sužinoti apie juos naujo, įdomaus, naudingo. Žmogui prisijaukinus šunį, pamažu žmogaus namai tapo ir šuns namais. Keturkojai ėmė juos saugoti kaip lig tol saugojo savo guolius. Bibliotekininkė, naudodama iš lietuvių tautosakos atrinktus žinomus posakius, mįsles, vaikams įrodė, kad šuns gyvenimas nėra lengvas. Šuo turi būti besąlygiškai atsidavęs šeimininkams, nuolat jiems patarnauti.
Pasiklausę S. Pečiulytės knygos „Noriu šuniuko“ garsinio skaitymo, atlikę užduotį „Puikus šuniškas galvosūkis“, padainavę dainelę „Noriu šuniuko“, mokinukai suprato žmonių ir gyvūnų tarpusavio santykių bei gyvūnų gerovės svarbą.
Atsisveikinant bibliotekininkė vaikams palinkėjo nesielgti šuniškai, nekrėsti šunybių, nes šuniškas gyvenimas – šuniška pabaiga!
Pandėlio m. bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Virginija Konstanblackienė