Popietė „Knygos svarba žmogaus gyvenime“.

Atgal

Popietė „Knygos svarba žmogaus gyvenime“.

Gediškių kaimo biblioteka


Tu atėjai?!
Tai sėskis ir klausyk,
Ką Tau širdim
Ir lūpomis kalbėsiu.
Nes atiduoti noriu viską,
Ką žinau ir suprantu.
Ir ką jaučiu,
Ir ką myliu,
Ir ko neapkenčiu.
Išmokyt noriu
Mylėt, atleist, patart.
Padėt suklupusiam
Ir jo nebart.
Girdėt, kai lūpos tyli,
Matyt, kai akys užsimerkę,
Pajust ilgesį,
Išgirst, kai verkia.
I Š M O K Y T  N O R I U -
BŪTI ŽMOGUMI.
 
Gegužės 7 d. švenčiama spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Jai pažymėti dar balandžio mėnesi parengiau parodą „Lietuviškas žodis“, o šventės išvakarėse surengiau popietę „Knygos svarba žmogaus gyvenime“.
Galvojau kaip renginį padaryti žmonėms įdomų ir naudingą. Pasirengiau pasisakymus, susiradau Gyčio Miklaševičiaus video įrašą „Ar verta skaityti? Kaip tavo aplinka formuoja tave?“. Taip pat J. Marcinkevičius „Apie knygos svarbą“.... Nutariau vedant popietę leisti relaksacinį įrašą tam, kad sukurti jaukią atmosferą. Ateinančius sutiko projektoriaus pagalba transliuojama relaksacinė muziką su gamtos vaizdais.
Pradedama renginį muziką sumažinau ir palikau kaip foną. Pradėjau eilėmis apie knygą. Tada skaičiau pasiruoštą pasisakymą.
Knygą į rankas imame norėdami atitrūkti nuo kasdienybės, panirti į fantazijų pasaulį ar išmokti naujų dalykų, tobulėti dvasiškai. Tačiau dažniau skaityti verta ir tiems, kuriems šis užsiėmimas svetimas, nes knygos naudingos ne tik asmenybės lavinimui, bet ir fizinei bei emocinei sveikatai.
Pastaruoju metu vis daugiau laiko atima socialiniai tinklai ir naujienų portalai. Šiuolaikinis žmogus vis sunkiau išlaiko dėmesį, pavyzdžiui, nelabai sugeba skirti visą vakarą skaitymui, nepasitikrindamas žinučių ar naujienų telefone.
Virtualaus pasaulio mados dažnai formą iškelia aukščiau už turinį, todėl knygos kartais tampa interjero dekoracijomis ar viešai publikuojamų nuotraukų puošmenomis. Socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi įamžintomis akimirkomis su knyga prie baseino, skaitiniu prie rytinio kavos puodelio ar reportažais iš knygų mugių. Tačiau krūvos leidinių dažnai taip ir laukia, kol bus ne tik perversti ar nufotografuoti, bet ir perskaityti. Pats laikas tam prisiruošti, nes skaitymas turi daug daugiau naudos, nei manome.
Kokybiška literatūra padeda užmiršti kasdienius rūpesčius, gerokai sumažinti stresą, didina gebėjimą susikaupti. Be to, tai puiki proto mankšta, padedanti išvengti Alzheimerio ligos ir demencijos vyresniame amžiuje. Taigi prisiminti šį pomėgį ir skaityti daugiau grožinių kūrinių verta ne tik dėl patiriamo malonumo, bet ir norint būti fiziškai bei dvasiškai sveikiems, empatiškiems, turėti sėkmingą karjerą ir asmeninį gyvenimą. Tad kokia yra konkreti skaitymo nauda? Pasisakiau temomis: Padeda geriau suprasti aplinkinius; Lavina intelektą; Ugdo iškalbą ir didina pasitikėjimą savimi; Stiprina motyvaciją siekti tikslų; Mažina stresą; Didina laimės jausmą; Ilgina gyvenimo trukmę; Gerina miego kokybę.
Pasisakymo metu supažindinau su knygų parodėle, rekomendavau knygas, diskutavome. Kad neprailgtų vienoda veikla paleidau per projektorių Gyčio Miklaševičiaus video įrašą  „Ar verta skaityti?
Tęsdama pasisakymą, apžvelgiau patarimus renkantis knygą, tai: Prašykite knygų rekomendacijų!; Išbandykite skirtingus knygų žanrus!; Ieškokite įtraukiančių istorijų!; Prisiminkite, kad nebūsite egzaminuojamas; Nebijokite mesti nepatikusios knygos; Išbandykite įvairius knygų formatus ir kitus tekstus; Išnaudokite nuobodulį; Perskaitykite knygą, pagal kurią pastatytas filmas ar serialas; Pradėjote skaityti? Neskubėkite!; Nebijokite knygų paaugliams ir jaunimui.
Baigusi pasiakimą demonstravau video įrašą Marcinkevičius „Apie knygos svarbą“.... Laikas prabėgo akimirksniu. Niekas neskubėjo skirstytis, diskutavome, išsirinko iš parodėlės knygų.
Gediškių vyresn. bibliotekininkė Sigutė Šimanauskienė