Projekto „Keliaujanti skaityklėlė – V“ atidarymo šventė

Atgal

Projekto „Keliaujanti skaityklėlė – V“ atidarymo šventė

  2022-05-10

Gegužės 7-osios  – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse, Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriaus darbuotojos pakvietė savo skaitytojus projekto ,,Keliaujanti skaityklėlė – V“ atidarymo šventę. Renginio vedėja, bibliotekos savanorė Afroditė Tūskaitė, šia proga pasveikino bibliotekininkus, žiniasklaidos darbuotojus, lituanistus ir kitus kalbos puoselėtojus, kurių darbas, laisvalaikis ar pomėgis susijęs su gimtosios kalbos puoselėjimu, spauda, knyga, laisva mintimi.
Renginyje dalyvavo Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas, Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė, svečiavosi bibliotekininkės iš Anykščių ir Biržų viešųjų bibliotekų, Rokiškio liaudies teatro aktorė, mokyklos-darželio „Ąžuoliukas“, Juozo Tūbelio progimnazijos mokiniai ir mokytojai. Buvo simboliška ir džiugu, kad šios šventės išvakarėse startavo Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo skyriaus projektas „Keliaujanti skaityklėlė – V“. Projektą ir jo veiklas pristatė projekto vadovė, Vaikų ir jaunimo skyriaus vyresnioji bibliotekininkė edukatorė Nadiežda Ivanova. Ji akcentavo projekto aktualumą, kaip būtų galima padėti vaikams įsitraukti į fantastišką knygų istorijų pasaulį? Ir, pristatė netikėtai kilusią idėją - norint vaikus paskatinti skaityti ir įtraukti juos į kūrybinę veiklą, reikia skaitymo skatinimo veiklą organizuoti netradicinėmis priemonėmis ir netradicinėse erdvėse. Numatyti  septyni projekto „Keliaujanti skaityklėlė“ renginiai, kurie bus tarsi skaityklėlės maršruto stotelės. Rokiškio mieste planuojamos dvi stotelės, po vieną Bajorų k., Pandėlio ir Salų miesteliuose, Anykščių bei Biržų miestų viešosiose erdvėse: bibliotekos kieme, ežero ar upės pakrantėje, dvaro ar miesto parke.
Kūrybines idėjas padės įgyvendinti projekto veiklose dalyvaujantys meno kūrėjai. Jų pagalba bus siekiama kuo daugiau jaunųjų skaitytojų įtraukti į skaitymo procesą nuo pavasario iki rudens. Parengtas lankstinukas su Keliaujančios skaityklėlės maršruto žemėlapiu. Jame nurodyta atvykimo vieta, laikas, veiklų tema ir įvardinti svečiai. Su vaikais jau laukia susitikimų vaikų rašytojai Tomas Dirgėla, Vytautas V. Landsbergis, Virgis Šidlauskas, aktorė Kristina Savickytė,  Bajorų kaimo lėlių teatras ,,ČIZ“ ir, žinoma, bibliotekininkės.
Muzikinę programą projekto „Keliaujanti skaityklėlė - V“ atidarymo proga dovanojo Rokiškio mokyklos/darželio „Ąžuoliukas“ antros  klasės mokiniai su mokytoja Inga Repšiene.
Pirmojoje stotelėje, Liongino Šepkos parke vyko projekto pirmoji veikla -  literatūrinė valandėlė ,,Skaito maži ir dideli“, skirta akcijai „Lietuva skaito!”. Ją pristatė Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Aušra Žukauskienė.
Ji priminė, kad šiemet akcija vyksta jau aštuntąjį kartą. Tačiau pastarosiomis savaitėmis net ir ištikimiausiems skaitytojams knygos retai teikia džiaugsmo. Sunku skaityti, sunku rasti prasmės knygose, sunku išsirinkti norimą skaityti tekstą. Tačiau knygos nepraranda prasmės, o ypač tada, kai sunku. Skaitymas padeda nusiraminti, suprasti kitą, jos mažina stresą.
Todėl šiemet akcija „Lietuva skaito“ sako – knyga gali! Ji gali padėti rasti atsakymus, nusiraminti kai aplinkui neramu, ji gali suburti žmones arba leidžia pabūti savo mintyse. „Lietuva skaito!“ – tai visuomeninis renginys, kviečiantis dalintis skaitymo virusu ir laužyti su skaitymu susijusius stereotipus. Labai svarbu skaityti vaikams ir kartu su jais, nes skaitymas drauge ramina ir vaikus, ir suaugusiuosius.
Prie šios akcijos prisidėjo Rokiškio bibliotekos skaitytojai , kurie smagiai dalinosi skaitymo virusu. Poetų eiles  labai nuoširdžiai ir raiškiai skaitė Rokiškio rajono savivaldybės merą Ramūnas Godeliauskas, Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos direktorė Alicija Matiukienė, Anykščių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros ir edukacijos skyriaus bibliotekininkės Ramunė Bražiūnienė ir Rimvydė Urbonienė, Biržų Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkė Aušrelė Gesevičienė, Rokiškio liaudies teatro aktorė, Juozo Tūbelio progimnazijos mokytoja Marytė Vaitkevičiūtė su ketvirtoke Lukne Juodvalkyte, 3 klasės mokiniai Ema Adomavičiūtė, Deimantė Ragelytė ir Dominyka Kolosova,  2 klasės mokiniai Adomas Baltušis, Adrijana Matukaitė ir Lėja Grabauskaitė, Rokiškio mokyklos-darželio „Ąžuoliukas“ 4 klasės mokinės Emilija Skruodytė ir Urtė Krasauskaitė, 3 klasės mokiniai Tija Jačionytė, Rasa Krujalskytė, Mėta Matiukaitė, Urtė Pumputytė, Antanas Vėjas Kovolevskis ir jų bendraklasė iš Ukrainos Marija Mykolenko.
Jau pusė metu Rokiškio Juozo Keliuočio viešojoje bibliotekoje veikia populiari sklaidos priemonė - tinklalaidė ,,Ledinukas su knyga“. Laidos vedėja bibliotekos savanorė Luknė Narkevičiūtė. Tinklalaidėse vaikų ir jaunimo mintys apie knygas, skaitymą, filmus, patarimus, ką daryti, kad skaitymas taptų mėgstamu užsiėmimu, o knyga - ledinuku. Luknė įkurtoje improvizuotoje studijoje kalbino renginio dalyvius, kurie turėjo atsakyti į keletą klausimų kuriamai aštuntai laidai.
Vėliau vyko masinis skaitymas. Visi kartu, maži ir dideli, vienu metu 10 min. dalyvavo garsiniuose skaitymuose ,,Lietuva skaito – Rokiškis skaito“. Šia iniciatyva norima parodyti Lietuvai ir pasauliui, kad Rokiškis yra skaitantis ir knygas mylintis miestas.
Renginys baigėsi organizatorių pakvietimu keliauti, skaityti ir smagiai leisti laisvalaikį Keliaujančioje skaityklėlėje. Juk keliauti galima ne tik su kuprine ant pečių, bet ir verčiant knygos puslapius. Gero laiko su knyga.
Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Rokiškio rajono savivaldybė, partneriai Anykščių Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių viešoji biblioteka, Biržų Jurgio Bielinio viešoji biblioteka, LBD Rokiškio skyriaus, Rokiškio švietimo centras, informacinis rėmėjas ,,Rokiškio sirena“.
Vaikų ir jaunimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė edukacijai Nadiežda Ivanova