Ekskursija ir edukacija Salų dvare

Atgal

Ekskursija ir edukacija Salų dvare

Kriaunų kaimo biblioteka


Pavasarį švenčiamos Velykos – tai atgimimo, atsinaujinimo laikas. Su tuo susijusi ir šventės data, kuri kasmet kinta. Tai pirmasis mėnulio pilnaties sekmadienis po pavasario lygiadienio, o krikščionybėje žymi Kristaus prisikėlimą iš mirusiųjų, kuris įvyko trečią dieną po mirties.
Pats Velykų pavadinimas siejamas su žodžiu „vėlės“ – Lietuvoje tikėta, kad atbunda vėlės, todėl protėviai šiuo laikotarpiu lankydavo artimųjų kapus ir nešdavo vėlėms kiaušinių. Mirusiųjų vėlės pasirodydavusios kartu su atgimstančia gamta, o po pirmojo griaustinio vėl pasitraukdavusios, tad senieji protėviai Velykas šventė kaip gamtos atbudimo šventę. Tai pagoniška tradicija, kurią pakeitė įsivyravusi krikščionybė, susiejusi gamtos atbudimo iš žiemos miego minėjimą su Kristaus prisikėlimu. Nepaisant to, kai kurie pagoniškos kilmės Velykų papročiai išliko iki mūsų dienų.
Krikščioniškajame pasaulyje Velykos yra itin svarbios. Joms pasiruošti skirtas visas gavėnios laikotarpis, kuriame vyrauja malda, susilaikymas ir išmalda. Pasiruošimui skiriama daug dėmesio, tikintieji kviečiami atsigręžti į save, sužadinti dvasingumą, prisiminti Kristaus kančią ir jos prasmę, padėti vargstantiesiems. Itin svarbi paskutinioji savaitė, kurią minima Paskutinė vakarienė, vyksta budėjimai, šventinamas vanduo, verbos. Sekmadienį džiugiai baigiasi gavėnios laikotarpis ir pasitinkamas prisikėlęs Kristus.
Balandžio 12 d. Kriaunų ir Lašų bibliotekų skaitytojos, bibliotekininkės ir ukrainietės gyvenančios Kriaunose lankėsi Salų dvare. Salų dvaro pavasario fėja pakvietė apžiūrėti savo rezidenciją kvepiančią narcizais,  hiacintais ir pražydusią sakuromis. Kartu su  tautodailininke Rasa Janušauskiene aplankėme pagrindinį Salų dvaro pastatą, restauruojamas jo menes, koplytėlę. Labai įdomiai buvo papasakota Salų dvaro istorija. Vėliau tautodailininkė pakvietė į amatų dirbtuves, kuriose vyko velykinių dekoracijų edukacija.  Buvo įdomu sužinoti ir išmokti kaip iš paprasčiausių gamtoje surandamų medžiagų: šakelių, samanų, medžio žievių, šieno, kiaušinio lukštų likučių lengvai ir greitai pasigaminti velykines dekoracijas. Smagu, kad visoms edukacijos dalyvėms edukacija patiko. Ypatingai džiaugiamės, kad kartu dalyvavusios ukrainietės Natalija ir Oliona puikiai praleido laiką, atsipalaidavo, užsimiršo, sužinojo apie mūsų Velykų tradicijas ir pasigamino puikias dekoracijas savo Velykoms, kurios bus balandžio 24 d.