Veltų darbų parodos pristatymas ir edukacija „Vilna šildo – vilna puošia“

Atgal

Veltų darbų parodos pristatymas ir edukacija „Vilna šildo – vilna puošia“

Salų kaimo biblioteka


Vasario 24 d. 10 val. į Salų biblioteką rinkosi tie, kuriems nesvetimas meniškas pojūtis, noras sužinoti, išmokti ir išbandyti ką nors naujo, naudingo ir malonaus. Čia vyko amatininkės Redos Šukienės veltų iš vilnos darbų parodos pristatymas su pažintine edukacija: „Vilna šildo – vilna puošia“.
Parodos pristatyme, amatininkė  ir edukacijos vedėja Reda Šukienė pasakojo apie tai kad, vilnos vėlimas yra vienas  iš seniausių neaustinės tekstilės audinių gamybos technikų. Vilnos vėlimas, kuomet muilinu vandeniu sudrėkinta vilna, veikiama šilumos, trinama, glostoma, kočiojama, praktiškai išlieka tokia pat kaip ir senovėje. Tik veltinio panaudojimas yra modernesnis, atsiradusios naujos vėlimo priemonės suteikė galimybę išgauti įvairias veltinio formas, vėlimo procese ir veliant  galima panaudoti papildomus pluoštus: šilko audinį, liną, šilko, bambuko gijas, viskozės pluoštą, vilnos garbanėles ir kt.
Susirinkusios į edukaciją moterys, pasitarusios su edukatore, nusprendė pasigaminti sau tinkamus papuošalus. Nieko nelaukusios edukacijos dalyvės ėmėsi darbų: planavo ką darys, komponavo ir atidžiai klausėsi edukatorės patarimų ir glostė, trynė, kočiojo savo dirbinius. Visa edukacija užtruko virš 2 val., tačiau visos dalyvės liko patenkintos. Kiekviena sau pasidarė norimą papuošalą – seges, riešines. Taip pat apžiūrėjo pačios amatininkės Redos Šukienės parengtą veltų darbų parodą, kurioje didžiausią vietą užima veltas apavas. Ne viena dalyvė matavosi, derėjosi. Ši paroda Salų bibliotekoje veiks iki kovo 24 d.
Vyresn. bibliotekininkė Rasa Kalnietienė